Index Vakbarát Hírportál

A magyarok 55 százaléka ismeri „az első számú nagykövet” személyét

2023. május 11., csütörtök 12:02

Egy friss felmérés szerint a magyarok 55 százaléka tudja összekötni Novák Katalin személyét az államfői tisztséggel. Mindeközben 60 százalékuk azt mondta, hogy elégedett a munkájával, és 76 százalékuk mondta azt, hogy az „első számú nagykövetként” tekint rá.

Május 10-én töltötte be hivatali idejének első évét Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. Ezzel kapcsolatban a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, miként változott az államfő szerepfelfogása, és annak milyen a megítélése a magyarok körében.

A kutatásból kiderült, a magyarok többsége, 55 százaléka tudja összekötni az államfői pozíciót és Novák Katalin személyét. Ez azt jelenti, hogy kicsit nőtt a politikus ismertsége a novemberi 54 százalékhoz képest.

AZ PEDIG ENNÉL IS ÉRDEKESEBB, HOGY BÁR csak 55 SZÁZALÉK tudja összekötni Novák Katalint az államfői tisztséggel, AZ ÖSSZES VÁLASZADÓ 60 SZÁZALÉKA azt mondta róla, hogy szerinte jó munkát végez. 

Az államfő személyét ismerők körének valamivel nagyobb, 62 százaléka volt elégedett Novák Katalin köztársasági elnök eddigi munkájával, ami meghaladja a kormánypártok népszerűségét is.

A magyarok háromnegyede (76 százalék) azt is elmondta, hogy a magyar köztársasági elnöknek elsősorban Magyarország nemzetközi képviseletével kell foglalkoznia első számú nagykövetként. Ez az elvárás szintén átíveli a pártpolitikai törésvonalakat, hiszen a kormánypártiak (81 százalék) és az ellenzékiek (72 százalék) körében is döntő többségben vannak azok, akik ezt fontosnak tartják – olvasható az elemzésben.

Az államfő személyét ismerők esetében azonban csupán közel kétharmaduk (65 százalék) elégedett azzal, ahogyan képviseli Magyarországot a nemzetközi diplomáciában. De az arány jelentős javulás a novemberi megítéléséhez (57 százalék) képest.

Rovatok