Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a zivatar, több vármegyére kiadták a veszélyjelzést

2023. május 12., péntek 15:32

Hétvégén fordulat várható az időjárásban. A meteorológusok előrejelzése szerint az ország északi részein ma még továbbra is hűvös időjárás várható, míg a Dél-Dunántúlon szakadozik a felhőzet és emelkedik a hőmérséklet. Ugyanakkor a déli országrészben kiadták a figyelmeztetést és a riasztást zivatarok miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország északkeleti tájain tetőzött a hőmérséklet, ezekben a régiókban egyelőre nem várható melegebb időjárás. 

Mint írták, a csapadékzóna is északabbra tolódott, azonban egyre kevesebb eső várható, a határközeli részeken előfordulhat, hogy nem esik majd mérhető mennyiségű csapadék.

Hétvégén fordulat

Csapadékosra fordul az időjárás a hétvégén. A szél élénk, időnként erős lesz, a hőmérséklet csúcsértéke pedig általában 13 és 21 fok között alakul – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Ami azonban még a pénteken illeti, az ország délre eső részein melegszik a levegő,

A DÉL-DUNÁNTÚLON SZAKADOZIK FELHŐZET, KISÜTÖTT A NAP, ÉS EMELKEDIK A HŐMÉRSÉKLET.

Ugyanakkor a tőlünk délre eső országokban már aktivizálódott a légkör,

A következő órákban dél felől záporok, zivatarok érkezhetnek az ország déli, délnyugati részei fölé. 

Riasztás zivatar miatt

A meteorológusok kiadták az elsőfokú citromsárga riasztást zivatar miatt. Mint írták, péntek délután és este a dél-dunántúli tájakon, esetleg a környező térségekben fordulhat elő elszórtan zivatar. Előfordulhat

SZÉLERŐSÖDÉS, APRÓ SZEMŰ JÉG, ÉS 20 MILLIMÉTER FELETTI CSAPADÉK IS.

Kiadták a veszélyjelzést is

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint több vármegyében alakulhat ki zivatar. Ezekben a régiókban elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Az érintett vármegyék az alábbiak: 

Rovatok