Index Vakbarát Hírportál

Az esernyőt ne hagyja otthon, szüksége lesz rá

2023. május 12., péntek 06:24

Sok esőre, szélre, néhol akár kisebb viharra is készülhetünk pénteken. Hideg nem lesz, akár 19 fok is lehet, de a széllökések és a csapadék miatt hőérzetünk ezt kevesebbnek érezheti. Négy vármegyére is figyelmeztetést adtak ki eső miatt, zivatarokra pedig háromban figyelmeztetnek.

Pénteken is a mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat. Eleinte sokfelé ered el az eső, és a későbbiekben is több hullámban érkezik újabb csapadék.

Záporok, zivatarok elsősorban délen-délnyugaton várhatók. A keleties szél sok helyen felerősödik. A hőmérséklet Hajnalban 7 és 12, míg délután 12 és 19 fok között alakul az Időkép előrejelzése szerint.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre négy megyére is citromsárga figyelmeztetést adott ki

Ezeken a területeken villámlás, jégeső és erős széllökések jelenthetnek veszélyt.

Az eső miatt is több megyében van érvényben figyelmeztetés, amely leginkább az ország középső részét érinti. Érdemes esernyőt ragadni

Nem tágít a kettősfront

Pénteken is jellemző marad a kettősfronti hatás, ami már csütörtökön is megnehezítette az arra érzékenyek napját.

Jellemző tünetként fejfájás, migrén, alvászavarok, rossz közérzet jelentkezhet. A szív- és érrendszeri betegséggel élőknél nagyobb eséllyel alakulhat ki vérnyomás-ingadozás, keringési probléma, rosszullét.

A párás, csapadékos időben ráadásul légzési nehézségek, ízületi fájdalmak és az általános komfortérzet romlása is előfordulhat. A szelesebb tájakon fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, az ingerlékenység, nyugtalanság.

Immunrendszerünk erősítésével – gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával –, valamint bőséges folyadékbevitellel enyhíthetők a kellemetlen panaszok.

A hétvége sem lesz sokkal vidámabb

Szombaton napközben már felszakadozik a felhőzet, de délután újabbak érkeznek. Csapadékra ezen a napon csak elszórtan számíthatunk, de a szél továbbra is élénk lesz. A hőmérséklet hasonlóan alakul a péntekihez.

Vasárnap nagyrészt borult lesz az ég, és délnyugat, nyugat felől ismét egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok