Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést: a fél országot elmossa az eső

2023. május 13., szombat 15:54

Délután főleg az ország déli részén elégségesek a feltételek a zivatarok kialakulásához, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat hét vármegyére is figyelmeztetést adott ki. Az időjárás okozhat fejfájást, migrént, keringési panaszokat, vérnyomás-ingadozást és akár rosszullétet is. Vasárnap egy mediterrán ciklon hoz esőt.

Szombat napközben dél felől szakadozottabbá válik a felhőzet, délután már többfelé lehetnek hosszabb napos időszakok.

Eleinte több helyen előfordulhat kisebb eső, zápor, délután, kora este főként délen, délnyugaton alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok, melyekhez felhőszakadás, néhol jégeső is társulhat – írja az Időkép előrejelzése. A keleti-délkeleti szél többfelé élénk lehet. 

A legmagasabb hőmérséklet 13 és 22 fok között alakul, délen lesz melegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 7 vármegyére adott ki figyelmeztetést zivatar miatt. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat

Fejfájást, migrént okozhat az idő

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint időjárási front nem lesz felettünk, azonban az érzékenyek körében fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás és akár rosszullét továbbra is jelentkezhet.

A szelesebb tájakon fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok. Az idősek és a szívbetegek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

A vasárnapot is elmossa az eső

Vasárnap egy újabb mediterrán ciklon hoz esős, záporos időt. A legkevesebb csapadék csak a délutáni, kora esti órákban északkeleten valószínű, oda érkezhet meg az eső, máshol kiadósabb öntözésre van kilátás.

Néhol beágyazott zivatarok is kialakulhatnak.

Többfelé élénk, zivatarok környezetében erős lehet a keleti-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet északkeleten 21 és 24, máshol 13 és 20 fok között alakul.

Rovatok