Index Vakbarát Hírportál

Özönvíz mossa el az országot vasárnap

2023. május 14., vasárnap 06:07

Vasárnap újabb mediterrán ciklon csap le, egyes területeken akár 40 milliméternyi esőt okozva. A frontérzékenyeknek sem lesz egyszerű dolga, mert kettősfronti hatás okozhat migrént és keringési zavarokat.

Vasárnap egy újabb mediterrán ciklon érkezik. Délen, délnyugaton már esős lesz a reggel, napközben pedig az ország többi részére is megérkezik a csapadék – írja az Időkép

Hajnalban 5–12, napközben 1223 fokot mérhetünk. A legkeletibb tájakon mérhetünk 20 fok körüli értékeket.

Legtovább északkeleten tarthat ki a napos, száraz idő. Délután délnyugaton pedig zivatarok is lehetnek. Többfelé élénk, erős lesz a keleti-délkeleti szél.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint főként az ország déli, délnyugati felén elégségesek a feltételek zivatarok kialakulásához. Az intenzívebb zivatarokhoz társulhat 60 kilométer/óra  feletti szél, 20 millimétert elérő csapadék, illetve jégeső is.

Vasárnap a Dunántúlon több helyen, illetve a Duna–Tisza közén helyenként a 24 órás csapadékösszeg meghaladhatja a 20 millimétert is, de néhol akár 30-40 milliméter is összegyűlhet. Napközben a délnyugati területeken, valamint északon zivatar előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a tizenkét vármegyében van érvényben figyelmeztetés, ahol elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenthet, a csapadékmennyiség pedig a 20 millimétert is meghaladhatja 24 óra alatt

A szervezetünket is megterheli a kettősfronti hatás

Vasárnap is folytatódik a szervezetünket megterhelő időjárás. Kettősfronti hatás várható, emiatt fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet leggyakrabban a frontérzékenyeknél.

Emellett alvászavarok, dekoncentráltság is kialakulhat sokaknál.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok