Index Vakbarát Hírportál

A kormány jelentős segítséget nyújthat a hazai turizmusnak

2023. május 14., vasárnap 06:07

További három hónappal meghosszabbíthatják a tavalyi évben meghirdetett KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot. A döntés komoly segítséget jelenthet a koronavírus-járvány hatásaiból éppen kilábaló, de az elszabaduló energiaárakkal küzdő turizmus számára. Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke szerint több tízezer munkavállaló állása a tét.

További három hónappal megtoldhatják a turizmusban tavaly év végén meghirdetett KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot, amelynek részeként a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás főtevékenységgel működő vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhettek április végéig a megemelkedett földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségeik első negyedévi teljesítéséhez – értesült a Napi.hu.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) kezdeményezésére a második negyedévre újra megnyithatják a legsérülékenyebb vállalkozói körnek szóló, energiaigényes szektorokra kiírt pályázatot.

A döntésnek köszönhetően több ezer turisztikai szolgáltató kaphat további segítséget a gazdasági kihívások közepette viselt rezsiköltségeik mérsékléséhez.

Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke a portálnak azt mondta: a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel történt egyeztetés konstruktívnak bizonyult, és a kormány nyitott arra, hogy áprilistól számítva újabb három hónapra biztosítsa a támogatás lehetőségét.

Ezt várhatóan a magas áron rögzített, éves fix szerződéssel rendelkező egyéni vállalkozások, mikro-, kis és közepes vállalkozások igényelhetik a megemelkedett energiaszámláik kifizetésére

– fogalmazott a lapnak Flesch Tamás.

A turisztikai ágazat is küzd az elszálló energiaárakkal

Flesch Tamás elmondta, hogy a tavalyi év végén a Magyar Turisztikai Ügynökség javaslatára tette elérhetővé a kormány ebben az ágazatban is a korábban csak az energiaintenzív feldolgozóiparban meghirdetett program forrásait.

A döntés hatalmas segítséget jelentett a szektornak, hiszen 16 ezer vendéglátó egység és 4500 szálláshely jelentkezhetett április végéig a pályázatra, amennyiben a 2021-es energiaköltségük elérte az adott évi értékesítés nettó árbevételének 2 százalékát.

Az eredeti kiírás szerint az érintettek az idei első negyedévi és a tavalyi azonos időszaki gáz-, villany-, és távhőszámláik különbözetének legfeljebb felét igényelhették vissza közvetlenül vagy kombinálva a 2024 végéig vállalt, energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel legfeljebb 15 százalékos önerő-támogatásával. Ez a lehetőség hosszabbodhat meg június végéig.

A felajánlott állami támogatás a foglalkoztatásban is jelentős segítséggel ér fel, mivel az eddigi pályázóknak vállalniuk kellett, hogy 2023 utolsó negyedévének végéig a vállalkozás alkalmazottainak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökken az előző év azonos időszakához mérten.

Hatalmas segítség a munkavállalók megtartásában is

A támogatási lehetőséggel érintett vállalkozói kör közel 100 ezer főt foglalkoztat, azaz a szállásszolgáltatás és vendéglátás munkavállalóinak 70-80 százalékának biztosítja a megélhetését. A húzóágazatnak számító turizmus stabilitásához, fenntartható fejlődéséhez fontos, hogy a munkaadók megtarthassák a jól képzett, tapasztalt dolgozóikat, főként hogy a kiemelkedő év végi, januári forgalom után februártól némileg visszaesett a belföldi kereslet a szállodákban

– mondta Flesch Tamás, aki szerint az év első hónapjának eredményei azt mutatják, hogy az inflációs nyomás miatt mérsékelt a turizmusban tapasztalható belföldi kereslet a szállodai szolgáltatásokra, miközben a nyári foglaltsági adatokat még nem tudják felmérni. 

Egyelőre kisebb az esély arra, hogy a tavalyi, jól sikerült belföldi turizmust az idén ismételni lehet

– tette hozzá a Szállodaszövetség elnöke. Flesch Tamás szerint még bíznak a nyári időszakban, miközben a külföldi turisták száma folyamatosan nő, amely kompenzálhatja a visszaeső belföldi turizmust.

Flesch szerint nem vigasztalja azokat a vidéki szállodákat, ahol a vendégek nagyobb része magyarokból áll. A szakember szerint fordulat várható, mert a pandémiát követően már újra szabadon utazhatnak a távolabbi küldőországok, például az ázsiai és amerikai turisták is. 

Bízunk abban, hogy a belföldi utazások sem csökkennek már az eddiginél jobban, mert túl vagyunk az inflációs mélyponton. Probléma, de nem tragédia a mérsékeltebb belföldi kereslet

– mondta Flesch Tamás, hozzátéve, hogy a belföldiek korlátja egyedül a pénzkérdés, mivel az látszik, hogy az emberek szeretnek és szeretnének utazni ebben az évben is. 

Nem tudjuk olcsóbban adni a szállodai szobákat, mert a jelenlegi költségstruktúra, azaz főként az energia, az alapanyagárak és a munkaerőköltségek ezt nem teszik lehetővé. Így is erőtelesen csökken a szállásszolgáltatás jövedelmezősége, és ha tovább engedjük az árakat, egy lefelé tartó spirálba szorulnának be a vállalkozások – mondta a Szállodaszövetség elnöke.

Flesch elmondta, hogy a sikeres évzárás miatt szerencsére minimális azon cégek köre, amelyek bezárásra kényszerültek a gazdasági nehézségek közepette. 

(Borítókép: Robert Michael / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok