Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levelet kapott a Mazsihisz új elnöke

2023. május 15., hétfő 11:42

A Mazsihisz közgyűlése nagy többséggel Grósz Andort, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnökét, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) alapítványi elnökét választotta Heisler András utódjának. Keszler Gábor MAOIH (Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség) elnök ezután gratuláló levelet írt a szervezet új vezetőjének.

Grósz hangsúlyozta, célja, hogy a Mazsihisz ne politikával, hanem a szervezet vallási építésével foglalkozzon. Az új elnök igen feszült pillanatban veszi át a szervezet irányítását.

Mint azt megírtuk, Heisler András, a Mazsihisz eddigi elnöke pár napja Facebook-posztjában kifejtette, hogy „amit a chabad lubavicsi identitású EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) tesz a magyarországi ortodoxiával, az a zsidóság ellen elkövetett bűn. A MAOIH bekebelezése a több száz éves magyar ortodox hagyományok felszámolását jelenti.”

A Köves Slomó nevével fémjelzett EMIH a jeruzsálemi vallási bíróság ítéletével szemben a magyar világi bírósághoz fordult, és azonnal zárolta a MAOIH számláit, rendőri segédlettel behatolt, és fizikailag is elfoglalta a világ ortodox mozgalmaiban emblematikus helyszínnek számító Kazinczy utcai zsinagógát.

Tisztelt Elnök Úr, Kedves Andor! Kérlek, engedd meg, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökévé választásod alkalmából a magyarországi ortodox zsidó közösség nevében gratuláljak! Elnöki teendőihez sok sikert és jó egészséget kívánok! Örömmel hallgattam elnöki programhirdetésedben a vallási élet fontosságát hirdető részt, valamint a béke és nyugalom párosának kiemelését. Magam is elkötelezett vagyok a hitélet mindenhatósága és a felekezeti béke mellett. Remélem, hogy elnökké választásod nyomán a zsidó felekezetek közötti konstruktív párbeszéd lesz az uralkodó kommunikációs út, az eddigi konfrontációs politika helyett. Érdeklődéssel, egyben örömmel várom a hazai zsidóság egészét érintő ügyek során a közös munkát Veled

– írta nyílt levelében Keszler Gábor elnök.

Rovatok