Index Vakbarát Hírportál

Magyarország az orosz propagandában: a béke megteremtője, Kárpátalja védelmezője

2023. május 15., hétfő 18:49

Az orosz sajtóban az ukrajnai háború kitörése óta egyre többet szerepel Magyarország. Az orosz propagandagépezet olyan meghökkentő álhíreket terjeszt, mint hogy Magyarország vissza akarja foglalni Kárpátalját, miközben az európai béke megteremtőjeként is hivatkozik hazánkra.

Az orosz kormánypárti média címeiben Magyarország leginkább Ukrajna, a gázüzletek és a nemzetközi politika miatt szerepel – a Szabad Európa számításai szerint. A leggyakrabban előforduló szavak közé tartozik az Európai Unió, a külügyminisztérium és Orbán Viktor különböző megszólalásai.

Az orosz sajtóban sokszor szóba került Kárpátalja is a Magyarországról szóló hírekben, különösen az invázió utáni hónapoktól. Ekkor az orosz propagandához illeszkedően olyan álhíreket, sejtetéseket kezdtek egyre inkább terjeszteni, amelyek szerint

MAGYARORSZÁG VISSZA AKARJA FOGLALNI KÁRPÁTALJÁT.

2023-tól egy másik üzenet is bekerült mellé, amely szerint az ukránok elnyomják a helyi magyarokat. Ez utóbbi szintén illeszkedik az orosz propagandához: az invázió egyik indoklásaként használják azt a – második világháború kezdetén is bevetett – állítást, hogy az orosz ajkú kisebbség helyi elnyomása miatt támadtak az országra.

Magyarországról legtöbbet a RIA Novosztyi és a TASZSZ, valamint a Regnum és a RIA FAN elnevezésű kormányközeli hírügynökség írt. A RIA FAN egyébként uniós szankciók alatt áll, a Putyinhoz közel álló Jevgenyij Prigozsin vállalkozóhoz kötődik. Prigozsin emellett a Wagner-zsoldossereg tulajdonosa és vezetője is.

Magyarország az európai béke megteremtője

Magyarországgal kapcsolatban a leggyakrabban előkerülő szavak között találjuk a „szankciót” és az „ellen/szembentis. Számos orosz kormányközeli kiadvány foglalkozott az európai szankciókkal és Magyarország különleges szerepével ezen belül.

2023-ban egy újabb narratíva vált egyre hangsúlyosabbá az az orosz sajtóban, ezekben Magyarországot Európa fő „béketeremtőjeként” állítják be.

Azonnali tűzszünet

Orbán Viktor miniszterelnök több interjúban is elmondta, hogy az ukrajnai háború eszkalációja a harmadik világháború kitörésével fenyeget. A kormányfő szerint azonnali tűzszünetre van szükség. 

Nem a béketárgyalásokról kell beszélni, hanem hogy legyen tűzszünet. Ha van tűzszünet, akkor van esély kigondolni a béketárgyalások menetét. Először tűzszünet kell, hogy ne haljon meg több ember, ne pusztuljon el több város, ne haljanak meg civilek. Ha ez megvan, akkor lehet áttörés

– fogalmazott Orbán Viktor.

Rovatok