Index Vakbarát Hírportál

Borzokkal és rókákkal rendeztek állatviadalt egy tolnai tanyán

2023. május 16., kedd 11:32

A hatóságok állatkínzókat lepleztek le, szörnyű körülmények között tartott állatokat találtak egy tanyán. A tulajdonos rendszeresen szervezett állatviadalokat, amelyekben kutyákat harcoltatott rókákkal vagy borzokkal. A kegyetlen verseny célja, hogy a kutyák minél előbb megfojtsák a vadakat.

Vadállatokkal rendeztek illegális állatviadalokat egy Tolna vármegyei tanyán. A rendőrség és az állatvédők összesen tizenhét meggyötört rókát és három borzot vittek el a helyszínről.

Az illegális viadalokról egy névtelenségét kérő ember tett feljelentést, aki úgy nyilatkozott, a rókák között öt kölyök is volt, az állatokat pedig ketrecekben és tönkrement fagyasztókban tartották. 

A hatóságok több tetemet és rengeteg levágott rókafület is találtak.

Blikk információi szerint a megkínzott rókák füleit azért vághatták le, mert azt némelyik vadász pénzzé tudja tenni, ha leadja.

A portál forrásai alapján a tanya tulajdonosa rendezte az illegális viadalokat. Az információk szerint ezek pénzdíjas versenyek voltak, a résztvevők kupákat és serlegeket is kiosztottak egymás között, és szórakozásból fogadásokat is kötöttek.

A résztvevők előre lefektették a szabályokat, e szerint a vadakat nem egymással, hanem kutyákkal harcoltatták egy forgalomtól és a lakott területektől félreeső helyszínen. Többnyire 2-3 kutyát engedtek rá egy vadra, hogy megnézzék, az ebek mennyi idő alatt tudják lefojtani vagy megölni az állatot.

A kotorékverseny már hagyomány volt

A szervező egyik ismerőse azt mondta, a tulajdonos egy régi hagyományt, a korábban legális tevékenységnek számító kotorékversenyt vitte tovább. Ez azt jelenti, hogy 

a rókákat, borzokat kiépített műkotorékokban helyezik el, majd stopperórával mérik, hogy a beeresztett kutyák mennyi idő alatt érik el és fojtják le őket.

A megmentett állatok a Rókales Alapítványhoz kerültek, a tanyán a rendőrök mellett a polgárőrök és egy hatósági állatorvos is megjelentek.

Sajnos ma Magyarországon – gyakran teljesen illegálisan – élő prédával edzik a kutyákat az erre kialakított pályán. A rókák és a borzok a haláluk előtt akár órákig sarokba szorítva, megsebezve küzdenek az életükért

– magyarázta a konkrét ügytől függetlenül lapunknak Némedi Edina rókamentő, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány tagja.

Elmondása szerint a közösségi oldalakon zárt csoportokban szervezik ezeket a küzdelmeket az orvvadászok. „Találkoztunk már olyan esettel is, amikor a rókát egy beltéri kennelben tartották, a felhergelt kutyát pedig csak akkor engedték be hozzá, amikor kijött belőle a kellő agresszivitás” – tette hozzá.

Rovatok