Index Vakbarát Hírportál

A kormány visszahívja a nemrég elbocsátott katonák egy részét

2023. május 16., kedd 07:33

Visszafoglalkoztatja a honvédség azokat az elbocsátott tiszteket, akiket az elmúlt hetekben szerelt le. A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy igényfelmérést végeznek a leszereltek között az esetleges későbbi, nem katonai foglalkoztatásukra. Vadai Ágnes DK-s politikus szerint meggondolatlan volt a kormány, amikor elbocsátotta a szakembereket. Arról is beszélt, a katonák szűrését egy feltehetően adócsaló cég végzi.

Februárban lépett hatályba a rendelet, amely szerint a honvédelmi miniszter azonnali hatállyal elbocsáthatta azokat a katonákat, akik elmúltak 45 évesek és túl voltak a 25 éves szolgálati időn.

Vadai Ágnes, a DK politikusa arról beszélt, hogy birtokába jutott levelek alapján kiderült, 

több leszerelt katona most mégis lehetőséget kap a visszatérésre.

A levelekben arról tájékoztatják a programban résztvevőket, hogy több szakterületen is dolgozhatnak a katonaságnál.

A Honvédelmi Minisztérium által felajánlott szakterületek a

A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy az esetleges jövőbeni visszafoglalkoztatásra felmérést végeznek az elbocsátottak között.

„Nagyon részletes önéletrajzot kell benyújtani, amelyben szerepel többek között, hogy milyen titkos társaság tagja az illető vagy éppen hány gyereket nevel” – árulta el az RTL Híradónak Vadai Ágnes.

A politikus szerint nem kellett volna elküldeni a katonákat. Mint mondta, a kormány láthatóan kapkodott a kérdésben.

„Rengeteg szakembert szélnek eresztettek, a miniszter, ki tudja, miért döntött úgy, hogy ezeket az embereket el kell bocsátani. Aztán rájöttek, hogy amivel ezek az emberek rendelkeznek, arra szükség van” – közölte.

A katonákat egy nem nyilvános kormányhatározat alapján lehet visszavenni külön kormányzati engedéllyel.

Adócsaló cég végezheti a szűrést

Az RTL információi szerint

a Honvédelmi Minisztérium olyan külső cégre bízta a szűrést, amely ellen három alkalommal folyt NAV-eljárás és hivatalosan mindössze egyetlen embert foglalkoztat.

A honlapnak se nyilvános elérhetősége, se hivatalos honlapja nincs, így a portál elmondása szerint a céget nem tudták elérni.

A minisztérium úgy írta, három hónapos időtartamra ingyenes megbízási és adatfeldolgozási szerződéssel bízta meg a szakértőt a szerződésre.

A szűrést végző cég tevékenységével kapcsolatban Vadai Ágnes írásbeli kérdéseket adott be a miniszterelnöknek.

Rovatok