Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt, mikor lesznek az összevont EP- és önkormányzati választások

2023. május 17., szerda 12:36

Az uniós nagykövetek döntése szerint 2024. június 6. és 9. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat. A magyarországi önkormányzati választások június 9-én lesznek.

Mint ismeretes, az Országgyűlés még 2021. november 9-én Szabó Tímea ellenzéki képviselő javaslatára egyhangúlag eltörölte azt a korlátozást, amely szerint nem tűzhető ki országos népszavazás az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő negyvenegy napon belüli időpontra.

Ezután a kormány úgy határozott, 2024-től egy napon lehet az európai parlamenti és az önkormányzati választás. Ez azt jelenti, hogy 

2024. június 9-én a magyarországi önkormányzati választások mellett aznap döntenek a következő ciklus EP-képviselőiről is a szavazók.

A kormány főképp azzal indokolta a döntést, hogy egyrészt könnyebb lebonyolítani a szavazásokat egy időben, mint külön-külön, ráadásul jóval költséghatékonyabb is. Azon várakozásuk is bejött, hogy az egy időben megtartott szavazás növelheti az aktivitást, a részvételi adatok szerint ugyanis a névjegyzékben szereplő 7 759 337 választópolgárból 5 448 020 fő (70,21 százalék) jelent meg az országgyűlési választásokon, míg a népszavazáson 5 112 197 fő (64,54 százalék) vett részt.

Más kérdés, hogy a referendum végül nem érte el az érvényességi küszöböt, köszönhetően annak, hogy a szavazásra jogosultak ötöde, több mint másfél millió polgár érvénytelenül szavazott.

Azonban a részvételi adatokat a korábbi évekhez hasonlítva megállapítható, hogy a 2022-es számok szerint  jelentősen magasabb volt a részvételi arány, mint a korábbi években. 

Lehetnek azonban árnyoldalai is ennek a döntésnek, erről pedig ide kattintva olvashat többet. 

Rovatok