Index Vakbarát Hírportál

A minisztérium szerint az EP-delegáció politikai elvárást is megfogalmazott Magyarországon

2023. május 17., szerda 16:12

Az Igazságügyi Minisztérium közleményben számolt be arról, hogy „szakmai párbeszéd keretében” fogadták az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának delegációját szerdán Budapesten.

A közleményből kiderült, hogy a delegációnak Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára számolt be az Európai Bizottsággal való megállapodás keretében tett magyar vállalások és szupermérföldkövek időarányos megvalósulásáról. Miniszteri szinten nem fogadták a küldöttséget.

A minisztérium leszögezte:

A Költségvetési Ellenőrző Bizottság delegációja több, a kondicionalitási eljáráson és a mérföldköveken túlmutató politikai elvárást is megfogalmazott. Az Igazságügyi Minisztérium ezeket visszautasította és felhívta a delegáció figyelmét arra, hogy a politikai nyomásgyakorlás az eljárások hitelességét veszélyezteti.

Hozzátették, hogy „hazánkban az uniós források jól és jogszerűen hasznosulnak. Ennek garantálására az utóbbi időben Magyarország mintaintézményeket állított fel, melyek egész Európában példaértékűnek számítanak”.

Az Országgyűlés május elején fogadta el az igazságügyi törvénycsomagot, amelyről itt írtunk bővebben. A minisztérium hangsúlyozta, ezzel teljesítették az igazságszolgáltatással kapcsolatos vállalásokat, „ezért Brüsszelnek ki kell fizetnie a magyar embereknek járó forrásokat”.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a tárgyalások után úgy fogalmazott, hogy mérsékelten optimista, de elfogultságot érzett a bizottság tagjainak részéről.

Rovatok