Index Vakbarát Hírportál

Az időjárás ma sem kímél bennünket, háromfajta figyelmeztetést adtak ki

2023. május 17., szerda 06:35

Szerdán többfelé készülhetünk esőre, záporokra, a középső és a Dunától keletre eső tájakon pedig kifejezetten zivataros lehet a délután. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérheti.

A Dunántúlon és a középső tájakon az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Hajnalra többfelé pára, köd képződhet – írja az Időkép előrejelzése. A legalacsonyabb hőmérséklet reggel 10 és 16 fok között alakulhat.

Napközben nyugaton és északnyugaton 12 és 16, máshol 18 és 25 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Kettes fokozatú figyelmeztetés a zivatarok és felhőszakadások miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat háromfajta figyelmeztetést adott ki zivatarok, széllökések és felhőszakadások miatt. Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Kettes fokozatú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben

Zivatarok miatt első fokozatú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki 11 vármegyére, többek között

Viharos széllökések miatt egyes fokozatú figyelmeztetést adtak ki három vármegyére. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyében.

Hidegfronti hatásra kell készülni

Az orvosmeteorológia szerint főként a Dunántúlon és a középső tájakon érvényesül majd a hidegfronti hatás, ám bizonyos tünetek az ország más tájain is jelentkezhetnek. Az érzékenyek körében továbbra is előfordulhatnak vérnyomáspanaszok, keringési problémák, alvászavarok, ízületi és görcsös panaszok, fejfájás és migrén.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet. A fülledt időben nehézlégzés, légszomj és rosszullét is előfordulhat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok