Index Vakbarát Hírportál

Závecz: Több ellenzéki pártnak is lehet mandátuma a jövő évi EP-választáson

2023. május 17., szerda 15:53

A Závecz Research közvélemény-kutatása alapján a Fidesz-KDNP-t az EP-választáson sem tudják megszorítani az ellenzéki pártok, a Demokratikus Koalíció mellett a Momentumnak, a Mi Hazánk Mozgalomnak, a Jobbiknak, valamint az MSZP-nek juthat mandátum.

A Závecz Research április 28. és május 5. közötti reprezentatív kutatása ezerfős mintán, személyes adatfelvétellel készült, az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz megrendelésére.

A kutatás kifejezetten a jövő évi EP-választásról szólt, ez alapján a pártválasztók körében a

A Telex által ismertetett felmérésben az 5 százalékos küszöb alatt van az LMP (4 százalék), a Kutyapárt (3 százalék), és a Párbeszéd (2 százalék).

Közös LMP-Párbeszéd lista?

A kutatásban külön mérték a két pártot, de egyelőre nyitott kérdés, hogy lesz-e közös zöld, LMP-Párbeszéd lista. Ungár Péter, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke lapunknak adott interjújában arra a kérdésre, hogy lesz-e közös EP-listájuk, azt válaszolta, ezt még nem tudja, de vannak beszélgetések arról, hogy „a zöldpolitikának hogyan lehet megteremteni az egységes képviseletét akár az Európai Parlamentben, akár az önkormányzatokban”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője szintén lapunk kérdésre kijelentette, „csak annak van értelme, hogy egy zöldlista legyen. Ennek egyértelműen a Párbeszéd – Zöldek és az LMP köré kell szerveződnie, de nem kizárólag a két pártot kell, hogy jelentse. Szeretnénk bevonni a magyarországi zöldmozgalmakat és más civil szervezeteket is”.

Az európai parlamenti, valamint az önkormányzati választásokat 2024. június 29-én tarják.

(Borítókép: Szavazók az országgyűlési választáson 2022. április 3-án. Fotó: Kovács Tamás / Index)

Rovatok