Index Vakbarát Hírportál

Nem a levegőbe beszélt Karácsony Gergely, tényleg beperlik az államot

2023. május 18., csütörtök 17:36

A főváros közösségi közlekedésének zavartalan biztosításához azonnali bevonható finanszírozásra van szükség, ezért hitelt kell felvennie. A főpolgármester ennek forintosítható áráról és arról is beszélt, mikor és hogyan perelik be az államot.

A BKK működésének fenntartására 24 milliárdos hitelt vesz fel. Az összegnek csak a kamatköltsége 673 millió forint lesz (jelenleg 18, 19 százalékos a kamatkörnyezet). Ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jelentette be egy háttérbeszélgetésen.

A kamatköltség jelentette többletteher nem szerepel a költségvetésben, annak nagyjából a felét a korábban tervezett energiaszámlák megspórolt összegből, másik részét pedig a Budapest 150 programsorozat büdzséjéből teremtik elő. Hogy ez mennyiben érinti majd az ünnepi eseményeket, arról később ad a főváros vezetése tájékoztatást. A hitelfelvétel évközi finanszírozásnak minősül, ezért nem szükséges hozzá a kormány jóváhagyása.

A túlélőprogramként emlegetett akciótervvel kapcsolatban Kiss Ambrus arról is beszélt, hogy május végén nyújtják be a Fővárosi Törvényszékhez a keresetet.

Ebben azt kérik, hogy egyfajta jogvédelemként a bíróság tiltsa meg az állam számára az inkasszálást. A május végi benyújtási dátumot az indokolja, hogy akkor fordul át a főváros az államkasszát finanszírozó pozícióba. A közigazgatási per alapját az adhatja, hogy az alaptörvény szerint is az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók.

Mint ismert, a főváros az államkasszába befizetendő, elvonások megemelt összegének jogszerűségét vitatja. Amint azt a „Lakógyűlés” egyik kérdésében is jelzik: a kormány egyre több pénzt von el a Fővárostól.

A legnagyobb mértékű elvonás összegét pár év alatt több mint a tízszeresére emelte a kormány. Az előző városvezetés utolsó teljes évében még 5, idén már 58 milliárdot kellene fizetnie a fővárosnak.

A főpolgármester-helyettes az Első Budapesti Lakógyűlés kérdéskörét is érintve elmondta, hogy a budapestiek véleményét kikérő konzultációnak 100 millió 500 ezer forint a teljes költsége, ebből kommunikációra 25 milliót fordítanak, egy levél kiküldését (melyet nem a Magyar Posta bonyolít le) 72 forintos darabáron intézik.

Ezt az adatot a Nemzeti Konzultáció értesítő levél-darabárához viszonyította megjegyezve, hogy az 337 forint volt.

A főváros küldeményeit ugyanaz a Budapesti Közművek (BKM) viszi ki a postaládákba, mely a Távhő leveleit is kézbesíti.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok