Index Vakbarát Hírportál

Meglepő ítélet született a Gellért-hegyi rablók ügyében

2023. május 18., csütörtök 18:42

Két év körüli letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztéseket kaptak a Gellért-hegyi fiatalkorú rablók a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett nem jogerős ítélete szerint.

Az ügyben öt fiatalkorút vádolt meg az ügyészség többrendbeli fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablással. Az elsőfokú ítélet szerint a fiatalok elhatározták, hogy arcukat maszkkal, sállal eltakarva, gáz-riasztó, illetve airsoft fegyverekkel értékeket szereznek gazdagabbnak vélt személyektől.

A rablásokat 2019 novemberében és decemberében különböző felállásokban, többek között gáz-riasztó és airsoft fegyvert, valamint egyszer kést használva követték el a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részén.

A bíróság az első- és másodrendű vádlottat 2 év 8 hónap szabadságvesztésre, a harmadrendűt 2 év 3 hónap szabadságvesztésre, a negyedrendűt 2 év, 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre az ötödrendűt pedig 1 év 4 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak megbánták tettüket, bocsánatot kértek, rendezett életvitelt folytattak, megtérítették a kárt, továbbá a vádbeli cselekmények óta eltelt jelentős időt, ugyanakkor mindegyik vádlott esetében súlyosító körülmény volt a többszörös halmazat, a kitartó elkövetés, a többszörös minősülés és a sok sértett.

A vádlottak és védőik fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen, így az nem jogerős. Az ügyészség 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra – írja az MTI. 

Rovatok