Index Vakbarát Hírportál

Győrfi Pál: Az életmentésben nincs VIP, ha mégis lesz, az én munkám ott véget ér

2023. május 18., csütörtök 17:56 | aznap frissítve

Egy mentősnek nem számít, ki igazgató vagy segédmunkás, mindig a súlyosabb esetet kell ellátni –fogalmazott Rónai Egon Konkrétan című podcastjében Győrfi Pál. Az OMSZ kommunikációs vezetője a Gálvölgyi Jánossal történtekről azt mondta: a mentésirányító hibát követett el, de a hozzájuk érkező, napi 3500 esetet alapul véve a magyar mentési rendszer inkább előnyöket, mint hibákat mutat.

A vizsgálat még nem zárult le Gálvölgyi János – vélhetően – hibás ellátása után, de annyit már biztosan lehet látni, hogy, aki a mentésirányító központban először felvette a hívást és a tünetek alapján besorolta egy bizonyos sürgősségi szintre, hibásan tette ezt meg, az összes többi döntés már ennek alapján született. Gálvölgyi János akkor P2-es kategóriába került, azaz úgy ítélte meg, aki a hívást fogadta, hogy nincs közvetlen életveszélyben. Ez hiba volt – fogalmazott Győrfi Pál az Indexnek, Rónai Egon Konkrétan című műsorában. 

Ismert, hogy Gálvölgyi János május 10-én, szerdán rosszul lett, légzési nehézségekkel küzdött, ám amikor a hozzátartozói a mentőket hívták, nem küldtek rohamkocsit az életveszélyes állapotra tekintettel. A színész és lányai csaknem egy órát vártak, amíg a szakszerű segítség megérkezett. 

A Kossuth-díjas színész végül intenzív osztályra, lélegeztető gépre került, ahol mostanra stabilizálták az állapotát. Az Országos Mentőszolgálatnál belső vizsgálat indult. A 74 éves színész lányának beszámolója szerint, amikor fél óra várakozás után a mentő még mindig nem érkezett meg, ismét telefonált a központnak, és ekkor már emelt hangon beszélt, a vonal másik végén levő mentésirányító pedig rátette a telefont. 

Az OMSZ szóvivője Rónai Egonnak elmondta, ezt „biztosan nem lehet megtenni”, kommunikációs hibák egyértelműen történtek, ám az igazi kérdés számára az, hogyan lehetséges, hogy közel ötven percen keresztül Gálvölgyi Jánoshoz nem érkezett ki a mentő, holott később bebizonyosodott: valóban életveszélyes állapotban volt. 

A konkrét esetet nem elemezhetem, mert személyiségi jogokat sértenék, plusz az ügyben még tart a vizsgálat. Ugyanakkor egy ilyen szituációban a mentésirányító kap egy sor információt, aminek alapján a történtekről valósághű képet kell alkotnia. A tünetek kapcsán pedig elhangzott a nehézlégzés kifejezés, ami önmagában életveszélyes állapot. Az összkép hiába mutatta, hogy nincs akut életveszély, ilyen esetekben mindig a rosszabb verziót kell feltételezni. 

A beszélgetés egy pontján Rónai Egon azt a kérdést vetette fel, megkereste-e bárki az OMSZ részéről Gálvölgyi János családját, hogy bocsánatot kérjen? Győrfi Pál szerint nem, ugyanakkor a nyilvánosság előtt sajnálatát fejezte ki. A műsorvezető jelezte, bár a színész ismertsége révén kapott ez az ügy ekkora figyelmet, azóta a családhoz tucatszám érkeznek a beszámolók a hasonló esetekről, ami egyértelműen komoly rendszerhibát jelez.

Győrfi Pál beszélt arról is, a világon egyedülálló módon Magyarország egy egységes mentésszervezési stratégiát követ, ennek köszönhetően előfordul olyan napszak, amikor tíz másodpercenként érkeznek be hozzájuk a hívások, a napi átlag közel 3500 eset. Az elmúlt több mint 70 év tapasztalata azonban azt mutatja, ennek a rendszernek sokkal inkább vannak előnyei, mint hibái. 

A műsorban felmerült a VIP-betegek kérdése, az OMSZ szóvivője ugyanakkor kijelentette, nincs olyan, hogy VIP-mentő.

Soha nem szabad számítania annak, hogy ki igazgató, ki segédmunkás, ki gazdag ember. Amíg ez így van, én addig vállalom ezt a munkát, amint ebben változás lesz, én köszönöm szépen, ennyi elég is volt

– fogalmazott Győrfi Pál. Hozzátette, mindig a súlyosabb esetet látják el, és ez a mentésirányításban is ezen elvek mentén zajlik. 

Konkrétan legújabb adásában Rónai Egon erről is beszélgetett Győrfi Pállal:

(Borítókép: Rónai Egon és Győrfi Pál. Fotó: Zöld Fanni / Index)

Rovatok