Index Vakbarát Hírportál

Szájerezés és szexuális tartalmak miatt sújtott le a Médiatanács

2023. május 18., csütörtök 19:28

Megbírságolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Base FM szolgáltatóját, mert az adó a reggeli órákban tűzte műsorára a Topshit című dalt, amely a testület szerint nyelvezete és üzenete alapján is káros lehet a 16 éven aluliakra.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint trágár kifejezések és szexuális utalások miatt nyújtott be panaszt a Médiatanácshoz egy hallgató a Budapest 96,4 MHz-es frekvencián sugárzó körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Base FM rádió műsorán tavaly december 12-én, a reggeli műsorsávban sugárzott KKevin Topshit című zeneszám miatt.

Az RTL arról ír, a hiphopdalban többször is említenek orális szexet, prostituáltakat, szó van egy hölgy változatos nemi életéről, és az előadó önkritikus megjegyzéseket is tett a nemi szerve emlegetésével egyetemben. Egy esetben egy kis politika is becsúszott, amikor az hangzik el, hogy

én megszökök, mint Szájer.

A hatósági ellenőrzés alapján a Médiatanács megállapította, hogy a dalt egy „12 éven aluliak számára nem ajánlott” műsorszám részeként szerkesztették adásba, azonban a zeneszám nem felelt meg e korhatári kategória szempontjainak, az a közvetített üzenet és a trágár nyelvezet miatt is káros lehet a 12–16 év közötti korosztály személyiségfejlődésére.

Ennek megfelelően a zeneszámot „16 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári kategóriába sorolva, ehhez illeszkedő időpontban – 21 óra és reggel 5 óra között – kellett volna sugározni. A Médiatanács a Base FM médiaszolgáltatóját 300 ezer forint bírsággal sújtotta.

A Médiatanács arról is döntött, hogy ideiglenes hatósági szerződést köt a nagykőrösi szafariparkot üzemeltető vállalkozással a Nagykőrös 88,6 MHz-es rádiós frekvencia használatára a május 20. és november 5. közötti időszakra.

Hozzátették, a nyitvatartási időben a látogatók információkat kaphatnak a park programjairól, azok kezdési időpontjairól, illetve a tájékoztatók között a szafari tematikájához illő zene lesz hallható. A parkban a cirkuszok munkájából kivont vadállatok töltik hozzájuk méltó szép környezetben a megérdemelt pihenésüket a nemzetközi állatvédelmi irányelveknek megfelelően – írták.

Rovatok