Index Vakbarát Hírportál

Schadl–Völner-per: a bírónő szerint a tárgyalóteremben nincsenek gólok

2023. május 18., csütörtök 11:35

Csütörtökön folytatódott az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye, a Schadl–Völner-per. A Fővárosi Törvényszéken ezúttal az elsőrendű vádlott, Schadl György feleségét és édesapját hallgatták meg. A pénzmosással vádolt két családtag, aki tagadta a bűnösségét, elmondta, hogy otthon elromlott a széf, és ezért az OTP egyik fiókjában Schadl apjának nevére béreltek széfet, amiben nagy értékű órákat és ékszereket helyeztek el. Jövő kedden a másodrendű vádlott, Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár áll a bíróság elé.

Csütörtök reggel kilenc óra előtt a Fővárosi Törvényszék bejárata előtt a Szikra Mozgalom aktivistái fogadták táblákkal a Schadl–Völner-per tárgyalásának második napjára érkezőket.

Új végrehajtási törvényt követelnek

Jámbor András, a mozgalom elnökségi tagja, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselője az Indexnek elmondta:

Ez a per egy kirakatper, a végrehajtási maffia jéghegyének a csúcsa. A nyomozati anyagok világosan mutatják, hogy a nyomozó hatóságok nem vizsgálták ki az ügy minden részletét.

Az ellenzéki képviselő bejelentette: mivel nem rendezték a végrehajtás rendszerét, ezért kampányt indítanak, amelynek keretében utcai akciókat tartanak. Az online kampányban pedig bemutatják a végrehajtás áldozatait, valamint három javaslatot tesznek a parlament elé. Egyrészt harminc évre visszamenőleg át kell vizsgálni a végrehajtásokat, másrészt kártalanítani kell az áldozatokat, harmadrészt új végrehajtási törvényt kell alkotnia az Országgyűlésnek.

Tárgyalótermi szabályzat készül

A tárgyalóteremben tovább folytatódtak a bejelentések. Dr. Tóth Erzsébet tanácsvezető bíró közölte a jelenlévőkkel, hogy 

a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermi szabályzatot, egységes eljárási rendet alakít ki, ami majd országosan is minta lesz.

A készülő szabályzat szerint regisztrálni kell majd minden tárgyalásra, a média pedig nem közvetíthetne, mert – tette hozzá a bírónő – a tárgyalás nem labdarúgó-mérkőzés, itt nincsenek szabadrúgások és gólok.

Különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás

A per második tárgyalási napján Schadl felesége és édesapja állt a bíróság elé. A tizenheted- és tizennyolcadrendű vádlottak ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás a vád. Mint azt megírtuk, Schadl György 2020 júniusában egy budapesti utcán, a kocsija mellett állva egy ékszerésztől vásárolt nagy értékű ékszereket, amelyeket őrizetbe vétele után, a 2021. novemberi házkutatáskor találták meg a nyomozók. A végrehajtói kar elnökének irodájából egy másik ékszergyűjtemény is előkerült. Akkor azonban egyik ékszergarnitúrát sem foglalták le.

A vádirat szerint Schadl a letartóztatása idején számára biztosított telefonon megkérte feleségét és édesapját, hogy egy bankfiókban béreljenek széfet, és ott helyezzék el a korábban le nem foglalt órákat és ékszereket.

Csakhogy ezt a beszélgetést is lehallgatta a nyomozó hatóság.

A két hozzátartozó az OTP Bartók Béla úti fiókjában Schadl apjának nevére bérelt széfet, amelyhez Schadl feleségének is volt hozzáférése. Tették ezt azért, hogy az ékszereket ne lehessen a végrehajtói kar elnökéhez kötni, és így meghiúsítsák azok lefoglalását. A nyomozó hatóság azonban lefoglalta az ékszereket, és mindkettőjük ellen pénzmosás miatt emeltek vádat. Ahogy arról beszámoltunk, az előkészítő ülésen mindketten tagadták bűnösségüket.

Elromlott a széf

A tizenhetedrendű vádlott, Schadl György felesége – aki ugyancsak bírósági végrehajtó – a csütörtöki tárgyaláson nem kívánt sem vallomást tenni, sem kérdésekre válaszolni. Fenntartotta korábbi vallomásait. Kijelentette, hogy nem bűnös és nem követett el bűncselekményt. A bírónő azért felolvasott néhány részletet a vádlott tanúvallomásából. E szerint elromlott az otthoni széf, és ezért döntöttek úgy, hogy az értéktárgyakat, amelyek férje legális jövedelméből származtak, elhelyezik az OTP széfjében.

Hasonlóan nyilatkozott a tizennyolcadrendű vádlott, idősebb Schadl György is, aki kijelentette, hogy nem bűnös, fenntartja korábbi vallomásait, és nem kíván kérdésekre válaszolni. A széfről azonban ő is ejtett néhány mondatot korábbi tanúvallomásában.

Elmondása szerint 2021 decemberében jelezte a menye, hogy elromlott a széf. December 31-én kijött egy szakember, aki megnézte és közölte, hogy nem lehet megjavítani. Ezért aztán 2022. január 4-én a nevére nyitottak egy széfet az OTP-ben.

A tárgyalási nap végén dr. Tóth Erzsébet bejelentette, hogy a tizenheted- és tizennyolcadrendű vádlottak nem kívánnak részt venni a további tárgyalásokon.

Völner Pál következik

Ami pedig a további menetrendet illeti, május 23-án a másodrendű vádlott, Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár, május 25-én a harmadrendű vádlott, R. Róbert áll a bíróság elé. Május 30-án hallgatják meg M. Viktort, Schadl sofőrjét és intézőjét, aki a vád szerint hozta-vitte a korrupt pénzeket az elsőrendű vádlott és a végrehajtók közt. Ugyancsak május 30-án hallgatják meg a hatodrendű vádlottat, Cs. Évát, aki – hat végrehajtó kollégájától eltérően – nem ismerte be a bűnösségét, ám három pénzátadást elismert. Június 1-jén az ötödrendű vádlott, A. Tamás, június 5-én pedig a huszadrendű vádlott, Sz. Gábor következik. Június 6-án kerül sorra a kecskeméti P. házaspár, akik a vád szerint közreműködtek abban, hogy egy alapítványi tulajdonban álló általános iskola megkaphassa a működési engedélyét. Június 13-án, 15-én és 20-án tanúkat hallgat meg az ügyben a Fővárosi Törvényszék.

Rovatok