Index Vakbarát Hírportál

Szennyezett a csapvíz egy vidéki településen egy illegális fúrt kút miatt

2023. május 19., péntek 08:53

Komoly gondot okoz egy illegális fúrt kút Dömsödön, ugyanis szakszerűtlen üzemeltetése miatt a település egyes utcáiban ihatatlanná vált a csapvíz. Évente több ezer illegális kutat fúrnak országszerte, ugyanis a legális folyamat meglehetősen sokba kerül. A kormány közölte, eltörli az engedélyeztetést.

Lajtos kocsival hordják a vizet Dömsödre, miután kiderült, hogy a település egyes utcáiban az ivóvíz emberi fogyasztásra alkalmatlan. A helyiek arra panaszkodnak, hogy az ivóvíz sárga színű és büdös.

A közműszolgáltató mérései szerint a vas-, a mangán- és a nitráttartalom is jóval a határérték felett van.

Közöltük az érintett utcák lakóival, hogy ez a víz emberi fogyasztásra nem alkalmas

– mondta az RTL Híradónak a település polgármestere, Bencze István. Hozzátette, teljesen nem zárták el a vizet, ugyanis azt például fürdésre lehet használni, csak főzésre és ivásra nem.

A polgármester elmondása szerint az első bejelentés április végén érkezett arról, hogy zavaros a csapvíz. A közműszolgáltató azóta kétszer is vizsgálta a település több pontjáról származó vízmintákat. A szakemberek szerint 

idegen víz került a hálózatba, egy illegális kútból hiányzó szelep miatt kerülhetett TALAJVÍZ a rendszerbe.

„Sajnos illegális módon kerülhet be fúrt kútból származó víz, ugyanis a két hálózat – a saját fúrt kút, illetve a mi általunk szolgáltatott vízhálózat – nem kerülhet összeköttetésbe” – közölte Bodonyi Kovács Tamás vízügyi mérnök. Mint mondta, az érintett kút tulajdonosa nem szerelt fel egy visszacsapó szelepet, így kerülhetett fúrt kútból származó talajvíz a rendszerbe.

A Greenpeace vegyianyag-szakértője, Simon Gergely szerint habár nincsenek különösen veszélyes anyagok a dömsödi vízben, azonban a magas mangántartalmú víz fogyasztása kárt okozhat a gyerekek idegrendszer-fejlődésében, ezért a lakók semmiképp se fogyasszák azt.

A polgármester kijelentette, ha csütörtök estig nem jelentkezik a bajt okozó kút tulajdonosa, akkor pénteken minden telekre bemennek és egyenként ellenőrzik a kutakat.

Amennyiben kiderül, hogy ki a szennyezést okozó kút tulajdonosa, a polgármester feljelentést tesz ellene. Ügyében veszélyeztetés miatt indulhat büntetőeljárás.

Amnesztiát kaphatnak a háztartási kutak

A Magyar Vízkútfúrók Egyesülete becslése szerint 

évente 4-5 ezer új kutat fúrnak országszerte, ennek 95 százalékát illegálisan,

ugyanis az engedélyeztetés túl drága. Ehhez kapcsolódik a kormány nemrég hozott új törvénytervezete, amelyben

teljesen eltörölné az engedélyeztetést a legfeljebb 50 méter mély öntözési célú kutaknál.

A szakemberek szerint ezek után még kevésbé lesz ellenőrizhető, hogy melyik telken van fúrt kút.

Rovatok