Index Vakbarát Hírportál

Új pontyrekord született a Tisza-tavon

2023. május 20., szombat 12:59

Gebei Béla horgász, a Bojli Garázs nevű csapat tagja egy több mint 30 kilós halat fogott ki a Tisza-tavi International Wild Carp Challenge (IWCC) pontyfogó versenyen. A csapat rendkívül sikeresen szerepelt, még a helyi rekordot is megdöntötte.

Megdőlt a tórekord az első Tisza-tavi International Wild Carp Challenge (IWCC) pontyfogó versenyen. A versenyen 40 csapat vett részt, 168 órán keresztül küzdöttek egymással.

A győztes, a Bojli Garázs nevű csapat összesen 22 darab tíz kilónál nehezebb halat mérlegelt, közel 300 kilós (298,37 kilogramm) súllyal. A háromfős békési csoport egyik tagja ráadásul megdöntötte a Tisza-tavi pontyrekordot is.

Gebei Béla egy

30,37 kilós halat csalt a horogra.

A horgász kiemelte, a rendkívüli kapáshoz saját készítésű csokis-májas csalit használt.

A kapás után azonnal csónakba pattantunk. A társam, Laukó János vette észre először a pontyot. Azt mondta: »Béla, ez életed hala lesz«. Amikor én is megpillantottam, megremegett a lábam, azon imádkoztam, el ne menjen, Jani mondta, csak fogjad meg, mert senki nem fogja elhinni, mekkora halat akasztottál

– fogalmazott a Borsnak Gebei Béla.

Hozzátette, amikor csapattársaival beemelték a halat a csónakba, „akkorát ordítottak, hogy az egész Tisza-tó beleremegett”.

Leírhatatlan érzés volt. Azt tudni kell, hogy egy ilyen vadvízi óriás akár 50 éves is lehet. Hatalmas volt, a teste, a feje, mindene. Egy horgász ilyen pontyról álmodik, és lehet, sosem tud horogra csalni egy ekkora példányt

– mondta.

Újabb hatalmas hal akadt a horogra

A rekordméretű hal után egy szintén óriási nagy pontyot fogott ki a Bojli Garázs csapat egyik tagja.

Farkas Bence 

egy 21,80 kilós pontyot horgászott ki a vízből.

„Még sokkos állapotban ugrottunk be a csónakba, nem tudtuk, mi vár ránk. Akkor tudatosult bennünk, hogy újabb kapitális példány van a horgon, amikor tíz percen keresztül húzta jobbra-balra a csónakunkat” – mondta a horgász.

Hozzátette, hihetetlen volt számukra, hogy egy óra leforgása alatt két hatalmas pontyot is fogtak.

A halak nevet is kaptak 

A horgászok a rekordméretű halat Nagyszeműnek, a kisebb példányt pedig Krakennek nevezték el.

Itallal ünnepeltük, hogy szépen jöttek a halak, amikor János megszólalt: »azt a pontyot nézzétek majd meg, amelynek akkora a szeme, mint ennek a feles pohárnak az alja«. Hát sikerült, innen jött a Nagyszemű. Miután a rekordpontyot megfogtam, a fiúk azt mondták: »mi jöhet még ezután, a Kraken?«, és abban a pillanatban elsült Farkas Bence botja, melynek végén a 21,80 kilós ponty volt 

– árulta el a névválasztás körülményeit Gebei Béla.

Rovatok