Index Vakbarát Hírportál

Letette elnöki esküjét Jakov Milatovic új montenegrói államfő

2023. május 20., szombat 14:29

Elnöki esküt tett Jakov Milatovic montenegrói államfő szombaton Podgoricában. Beszédében elmondta, törekedni fog az erős és független intézmények létrehozására, az emberi jogok megerősítésére, az esélyegyenlőség kialakítására, valamint egy fenntartható gazdasági modell megvalósítására.

Az új montenegrói elnök az alkotmány díszpéldányára tett esküt.

„Becsületemmel teszek esküt a montenegrói alkotmányra, hogy az elnöki kötelességeimet lelkiismeretesen és felelősségteljesen végzem majd hazánk minden állampolgárának érdekében. Az állam elnökeként Montenegró függetlenségének és szuverenitásának megőrzése mellett állok ki, valamint a jogállamiságon alapuló ország polgári, demokratikus, ökológiai és szociális igazságügyi megerősítésén dolgozom majd” – mondta el az eskü szövegét a parlamenti képviselők és a kormánytagok, valamint az ország egykori elnökei, miniszterelnökei és házelnökei előtt.

Beszédében kiemelte, hogy minden montenegrói állampolgár elnöke lesz függetlenül az emberek nemzetiségi vagy vallási hovatartozásától.

Jakov Milatovic rámutatott, hogy rá és a többi döntéshozóra számos feladat vár, amelyet belső megosztottság nélkül, erős és független intézményekkel, az emberi jogok megerősítésével, a társadalmon belüli egyenlő esélyekkel, valamint fenntartható gazdasági modellel kívánnak megvalósítani.

Reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban nagyobb egyetértésben és kevesebb megosztottság közepette tudnak dönteni a Montenegró jövőjét érintő kérdésekről.

Az elnökválasztás második fordulójában, április másodikán Jakov Milatovic közgazdász, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje a szavazatok 58,88 százalékát szerezte meg, maga mögé utasítva Milo Djukanovic hivatalban lévő köztársasági elnököt, akire a szavazók 41,12 százaléka voksolt.

Jakov Milatovic a többpártrendszer 1990-es bevezetése óta az első köztársasági elnök, aki nem a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) soraiból kerül ki. Milo Djukanovic előtt Filip Vujanovic volt a balkáni ország elnöke, aki szintén a DPS politikusa volt.

Jakov Milatovic volt 2020 és 2022 között a Zdravko Krivokapic vezette kormány gazdaságfejlesztési minisztere. A politikus népszerűsége részben annak köszönhető, hogy rövid kormányzati szerepvállalása alatt 163-ról 270 euróra (61 474 forintról 101 828 forintra) emelte a minimális nyugdíjak összegét, míg a minimálbér 250-ről 450 euróra (94 285 forintról 169 713 forintra) növekedett.

A köztársasági elnök megbízatása öt évig tart, s legfeljebb még egy időszakra választható újra. Az államfő tisztsége protokolláris, képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, valamint különböző állami kitüntetéseket adhat át.

Rovatok