Index Vakbarát Hírportál

Bayer Zsolt: Oroszország nem az ártatlan, Hófehérke ukránokat támadta meg

2023. május 21., vasárnap 14:37

A publicista a Mandiner Reakció podcast vendége volt, ahol többek között az uniós források megérkezéséről, kordonbontásról, Ukrajnáról, valamint Ferenc pápa magyarországi látogatásáról is beszélt.

„Az ellenzék az elmúlt 13 évben nem tudott bármi olyat kitalálni, ami jó lett volna nekik” – mondta Bayer Zsolt a Mandiner műsorában, majd hozzátette, Daniel Freund – az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának tagja, zöldpárti EP-képviselő – pont olyan, mint Virág elvtárs a Tanú című filmből, aki a bírósági tárgyalásra hóna alatt az ítélettel érkezett.

A publicista úgy véli, Daniel Freund „hülyeségeket beszél, pofátlankodik, és csatlakozik hozzá Cseh Katalin meg Rónai Sándor”.

Az EU-s pénz kérdéses

Az európai uniós források megérkezésével kapcsolatban Bayer Zsolt meglehetősen pesszimista véleményt fogalmazott meg. Mint mondta, a Magyar Országgyűlés átvette az Európai Parlament (EP) képviselőire vonatkozó bevallási szabályzatot, viszont miután a parlament elfogadta azt, másnap az EP közölte, nem elég szigorú a rendszer. Úgy gondolja, az EU csak az időt húzza, ezért 

KÉRDÉSES, HOGY MEG FOGJUK-E KAPNI AZ EU-S FORRÁSOKAT.

Bayer Zsolt abban bízik, hogy az EU által felvett óriási hitelt, amelyet a Covid-válság után megreccsent gazdaságokba invesztáltak – kivéve egyelőre hazánkat –, mi nem fogjuk visszafizetni, miután semmit sem kaptunk belőle.

A kordonbontás a briteknél nem működne?

A tanártüntetésről elmondta, véleménye szerint a média úgy tálalta az eseményt, hogy az erőszakos magyar rendőrök gyerekeket és diákokat vernek. A kordonbontáshoz azt fűzte hozzá, hogy javasolná a tüntetőknek, „menjenek ki a Downing Streetre, és próbálják meg lebontani a brit miniszterelnök rezidenciája körüli kordont”, vagy próbáljanak bejutni a Fehér Házba Washingtonban, abból ugyanis szerinte komoly akciófilmet lehetne forgatni.

Ez megint egy olyan valakik által kitalált esemény, aminek a lényege, hogy készüljenek olyan képek, hogy a brutális magyar rendőrök vért isznak, és verik a szegény ifjú magyar diákokat. Fel akarnak építeni egy 2006-ot, ami azon a kicsi, nyomorék és büdös buborékon kívül, ahol ők léteznek, nem működik

 – mondta.

Az orosz támadás törvénytelen, de az ukránok nem ártatlanok

Az ukrajnai háborúról Bayer Zsolt így nyilatkozott: „Az Egyesült Államok egy szép napon azt álmodta meg, hogy Ukrajnát és az egész Fekete-tengert a NATO-érdekszférába fogja tenni, és rettenetesen csodálkoztak, hogy az oroszoknak ez nem tetszik.”

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok komoly pénzt fektetett Ukrajnába, ezt nem fogják veszni hagyni. Elmondta, hogy a 2014-es forradalom után az Ukrajnában élő orosz kisebbségek ellen embertelen pogromok indultak, olyanok, melyeket a 20. század legsötétebb napjaiban láthattunk, ezért is választotta Ukrajna megtámadását Oroszország. Ugyanakkor leszögezte, „Ukrajna megtámadása a nemzetközi jog seggbe rúgása volt”.

Elmondta, hogy 

Oroszország törvénytelenül támadta meg Ukrajnát, de nem az ártatlan, hófehérke ukránokat támadta meg

– magyarázta.

A Nyugat hozzáállásáról azt mondta, tevékenysége a háború eszkalálását szolgálja, és nem a béke felé vezető utat készíti elő. „Aztán majd ha nagyon rosszra fordul a helyzet, Zelenszkij lesz az első, aki távozik nyugatra. Beül a gyönyörű hatalmas villájába, és onnan fog ugatni. Bátor, bátor a Zelenszkij, de nem vakmerő – az ő bátorsága annyiban merül ki, hogy khakiszínű ruhában megy a pápához vagy az amerikai elnökhöz” – fogalmazott.

Sajnálja, hogy szidta a pápát

Bayer Zsolt Ferenc pápáról is beszélt, mint mondta: „Nyilvánvaló, hogy nem a Vatikán fogja elhozni a békét, de ettől függetlenül nagyon fontos az, hogy a pápa mit mond ez ügyben.” 

Hozzátette, már sajnálja, amiket Ferenc pápáról mondott, ugyanis a katolikus egyházfő politikai megnyilvánulásaival 90 százalékban egyetért.

Rovatok