Index Vakbarát Hírportál

Magyar siker a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban

2023. május 21., vasárnap 15:00

A Magyarországot képviselő Barna Benedek László, a budapesti Szent István Gimnázium végzős diákja különdíjban részesült pénteken Dallasban az International Science and Engineering Fair nevű versenyen (ISEF), amely a tudományos versenyek világbajnoksága – közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az MTI-vel vasárnap.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett hazai verseny szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy az ISEF az ifjú tudósok legszínvonalasabb világversenye.

Közölte, Barna Benedek László „UV-megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligandkapcsoláshoz” projektjéért az International Council on Systems Engineering – INCOSE különdíjában részesült, ami egyéves diáktagságot és részvételt jelent a Nemzetközi INCOSE Konferencián.

A versenyző a MISZ által szervezett 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa, mérnöki technológia kategóriában mutatta be a zsűrinek és az érdeklődőknek szaktudását. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligandalapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV-led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart, és sokáig vizsgálható – közölték.

Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a szövetség közlése szerint a díjátadón hangsúlyozta, hogy a világbajnokság összes résztvevője győztes, hiszen csak a legkiválóbb ifjú tudósok, mérnökök és kutatók kvalifikálhatták magukat a versenyre. A rendezvényen 1700-an vettek részt a világ 49 államának és 64 országának képviseletében.

A magyar csapat tagja volt Kovács Nóra Anna, a János Zsigmond Unitárius Kollégium kiváló diákja is, aki szintén a MISZ által szervezett 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első díjasa. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezette.

Rovatok