Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlen, ami ránk vár, 15 perc alatt leéghetünk

2023. május 22., hétfő 14:54

Meleg, kora nyári idővel indul a hét, a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint nemcsak hétfőn, hanem kedden is nagyon erős UV-sugárzás várható. Mint írták, ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék az emberek a napozást, és használjanak vállat takaró pólót, szalmakalapot, illetve fényvédő krémet.

Mint írtuk, Hétfőn 11 és 16 óra között az UV-sugárzás országszerte elérheti a nagyon erős fokozatot, az UV-index a Nyugat-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon meghaladhatja a 7-es értéket.

A szakemberek közölték, az erőteljes sugárzás miatt fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. Azt javasolják, hogy ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék az emberek a napozást, és használjanak vállat takaró pólót, szalmakalapot, illetve fényvédő krémet. Normál bőrtípusnál 

már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet

– tették hozzá.

Kedden is fontos a fényvédelem

Az előrejelzések szerint a következő napokban is országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, 11 és 16 óra között érdemes kerülni a közvetlen napfényt!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat  közölte, 

kedden nagyon erős UV-B sugárzás várható a Nyugat- és a Közép-Dunántúlon.

Hozzátették, szalmakalap, napszemüveg és magas faktorszámú fényvédő krémek is jól jöhetnek leégés ellen.

Napközben 25-30 fok várható

– írta az Időkép.

A várható UV-B értékek területi eloszlása  itt  tekinthető meg.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép:  Sean Gallup / Getty Images)

 

Rovatok