Index Vakbarát Hírportál

Diabmentorok segítik a cukorbeteg gyerekeket

2023. május 23., kedd 18:29

Ők azok a pedagógusok, akik azért felelnek az óvodákban, iskolákban, hogy a cukorbeteg gyerekek megfelelő ellátást kapjanak. Az Oktatási Hivatal megbízásából az Egy Csepp Figyelem Alapítvány végzi országszerte a diabmentorok hivatalos képzését, amit eddig 10500-an végezték el itthon.

A DiabMentor-továbbképzések 2021 szeptemberében indultak el országszerte azoknak a pedagógusoknak, akik a köznevelési törvény szerint a cukorbeteg gyerekek intézményi ellátásáért felelnek.

Többek között megtanulják, hogyan kell vércukrot mérni, Mik a rosszullét jelei, hogyan adják be az inzulint, vagy mit ehet egy cukorbeteg gyerek.

A kezdeményezés létrehozója, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ezeket az ismereteket egy interaktív 3 dimenziós programmal is bemutatja, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatott. Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal főosztályvezetője az alapítvány fennállásának 18. jubileumi ünnepségén elmondta, hogy eddig 10500-an végezték el a DiabMentor-képzéseket. 

Mikor kell ellenőriztetni a vércukorszintet?

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kisfilmet is készített, amelyben Pepe, azaz Scherer Péter beszél a mintegy egymillió embert érintő 2-es típusú diabétesz rizikófaktorairól és tüneteiről, amit ha valaki felismer magán, javaslatai szerint érdemes mielőbb vércukorszintmérésre menni.

Blatniczky László gyermekdiabetológus elmondása szerint az mindenképp gyanúra ad okot, ha a gyermek túl sokat iszik, mosdóba jár, korábbi aktivitását enerváltság váltja fel.

Az ilyen esetekben szakorvosi vizsgálat javasolt

– hívta fel a figyelmet. Hozzátette: mivel Magyarországon egyre emelkedik a diabéteszesek száma, évente mindenkinek javasolt a vércukorszintjét ellenőriztetni. Erre nemcsak a laborvizsgálatoknál van lehetőség, bizonyos rendezvényeken is lehet találni ilyen ingyenes szűrőpontokat. Az alapítvány futóversenyekre és fesztiválokra is kitelepül „egycseppes” sátraival. 

Emelkedik a cukorbeteg gyerekek száma

Mint a szakorvos fogalmazott, tapasztalataik szerint a cukorbeteg gyerekek aránya is nő, a kisebbeknél alapvetően környezeti és genetikai okokra visszavezethető 1-es típusú diabéteszesek aránya az elmúlt 30 évben háromszorosára emelkedett, évi 250-300 gyereknél diagnosztizálják a betegséget.

Míg régen döntően 12-15 éves korúaknál állapították meg a cukorbetegséget, az utóbbi 5-8 évben előrejött a jelentkezés ideje, ma már nem ritka, hogy 2-3 éveseknél is kimutatják

– ismertette az Indexnek a gyermekgyógyász. Hozzátette: a családban előforduló autoimmun betegség rizikófaktort jelenthet a kora gyermekkori cukorbetegség megjelenésében, ugyanakkor a diabéteszes szülők gyermekei csak 6-8 százalékban öröklik a betegséget. Az életmódhoz köthető 2-es típusú diabéteszesek száma a tinédzsereknél egyre gyakoribb elhízással szintén emelkedést mutat.

Ez utóbbinál pedig a szemészeti idegrendszeri és vesei eredetű úgynevezett későbbi szövődmények pedig hamarabb jelentkeznek

– figyelmeztetett.

Kis János Tibor diabetológus arról beszélt, hogy a gyermekeknél gyakoribb 1-es típusú cukorbetegség már a kezdetekkor nagyobb odafigyelést igényel. „A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti stádiumban diétával gyógyszerekkel jól karbantartható. Az 1-es típusú diabétesz ezzel szemben a diagnózis pillanatától kezdve inzulinadagolást igényel, a cukoremelő és -csökkentő tényezőket szigorúan egyeztetni kell.

A pedagógusoktól nem várjuk el, hogy mindent tudjanak a betegségről, ha bekerül a közintézménybe a diabéteszes gyermek, először a szülőkkel kell konzultálni az egyéni állapotot, tüneteket illetően

– hangsúlyozta a szakorvos. Hozzátette: az oktatás elsősorban abban segít nekik, hogy pontosan tudják, adott esetekben mit kell tenni, és esetleg maguk is felismerjék, ha valakinél fennáll a betegség valószínűsége. 

Tíz éve oktatják a pedagógusokat a diabéteszre

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vezetője lapunknak elmondta: az érintett gyermekek számának növekedésével a kétségbeesett szülők aránya is nőtt, ugyanis a diabétesz diagnózisa után gyakran fordult elő, hogy a gyermeket azért nem vették fel, vagy küldték el az óvodából, mert nem tudták, hogyan kell foglalkozni velük. 

Azt éreztük, hogy azonnali választ kell adnunk, ezért 2013-ban első lépésként  a „Belevalók” programunkkal a már dolgozó pedagógusokat ingyen elkezdtük oktatni, amihez a szakmai hátteret a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége biztosította

– ismertette. Hozzátette: „Az elmúlt tíz év alatt pedig már 5500 pedagógus és egyetemi hallgatót értünk el az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzésének keretében.” 

Szavai szerint ez volt az ősprogram, azóta már online is részt lehet venni a Diabmentor-képzésen, a gyakorlati órát pedig diabetológusok tartják helyben.

„Annak idején Miskolcon önszervező jelleggel indult a kezdeményezés, a cukorbeteg kisgyermekek szülei összefogva maguk tanították meg az óvónőket, összegyűjtötték az óvodákat, ahol orvosok részvételével tartottunk előadásokat. Erre alapozva indultak olyan programjaink, amik a megelőzést, a pedagógusok mellett a kortársaik és szülőtársak tájékoztatását is szolgálja” – emelte ki. Az orvosváltás előtt álló Diabváltó-oldalon azok a diabéteszes fiatalok találnak hasznos információkat, akik 18 éves koruk után átkerülnek a felnőttellátásba. 

Sok anya munkáját feladva gondozta gyerekét

Korábban a szülőknek két lehetőségük volt. Az egyik, hogy felmondanak, és két-három óránként ők járnak be az iskolába, óvodába ellátni a gyereket, vagy a pedagógus tájékoztatásával rájuk bízzák a dolgot, amennyiben elvállalják ezt a felelősséget. 

A hatéves Luca édesanyja maga is 1-es típusú diabétesszel él, lapunknak elmondta, hogy annak idején az ő édesanyjának nem volt más választása, munkahelyét feladva maga járt be az iskolába vércukrot mérni és inzulinozni őt. 

Nagy segítség, hogy Luca óvónője végzett diabmentorként már pontosan tudja, hogyan kell a kislányt ellátni, így azokra az órákra biztonságban tudva nyugodtan koncentrálhatok munkámra

– mondta az Indexnek Katalin. Lucánál 9 hónapos korában mértek 21-es vércukorszintet, az édesapja elmondta, hogy bár sokkolta őket a csecsemőnél diagnosztizált betegség, a hozzátáplálást a gyerek számára megfelelő étrenddel alakították ki, és édesanyja példájából kiindulva tudták, hogy a gyereknél mire kell figyelni. Elmondásuk szerint a kislány következetesen betartja a diétáját, és hozzászokott az inzulinpumpa állandó viseléséhez. Az alapítvány bemutatott filmjében is ő szerepel, bátorságáért pedig egy plüssunikornist kapott. 

(Borítókép:  Ivan-balvan / Getty Images Hungary)

Rovatok