Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Ukrajna nem nyerheti meg a háborút

2023. május 23., kedd 13:02

Magyarország és Svédország politikai kapcsolatainak még javulnia kell ahhoz, hogy az északi állam NATO-tagságra vonatkozó kérelmét jóváhagyja a magyar parlament – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden a katari gazdasági fórumon.

„A Magyarország és Svédország közötti politikai kapcsolatok borzasztóan rosszak. Nem akarunk konfliktusokat hozni a NATO-ba” – fogalmazott a kormányfő a Reuters beszámolója szerint.

Mint megírtuk, a magyar Országgyűlés március végén fogadta el a Finnország NATO-csatlakozási kérelmét ratifikáló javaslatot. Az eddig semleges észak-európai állam az orosz–ukrán háború kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez.

A The Guardian beszámolójában Orbán Viktor egyik tanácsadóját idézték, aki azt mondta, „néhány magyar parlamenti képviselő kényelmetlenül érzi magát, mert a svéd minisztereknek mára szokásává vált, hogy megkérdőjelezze a demokrácia helyzetét Magyarországon”.

A Bloomberg cikkéből kiderült, hogy a katari gazdasági fórumon a magyar kormányfő az orosz–ukrán háborúról is beszélt. Orbán Viktor a lap főszerkesztőjének elmondta, hogy szerinte Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút Oroszország ellen.

Ha megnézzük a számokat, a környezetet és azt, hogy a NATO nem hajlandó csapatokat küldeni, akkor nyilvánvaló, hogy a csatatéren nincs győzelem szegény ukránok számára

– mondta a miniszterelnök.

Majd úgy folytatta, hogy a magyar energiaszükséglet fele Oroszországból érkezik hosszú távú szerződésekkel, míg a másik feléhez más partnereket kell találni. „A világ minden táján keresünk partnereket, és Katar potenciális partner számunkra” – tette hozzá Orbán Viktor.

A lap kiemelte, hogy miközben számos uniós tagállam csökkentette az orosz gáztól és olajtól való függőségüket, addig a magyar kormány megállapodásokat kötött Oroszországgal a földgázszállítások fellendítése érdekében. Továbbá megjegyezték azt is, hogy Magyarország az uniós olajszankciók alól is mentességet kapott.

„Sohasem szabadott volna megtörténnie”

A háború eszkalációja helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert az ukrajnai háborúban mindennap sok ember hal meg – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor rámutatott: Magyarország azért tekint a fősodratú európai nézőponttól eltérő szemszögből az ukrajnai konfliktusra, mert szomszédos a háborúban álló országgal, amelynek területén jelentős magyar kisebbség él, amelynek tagjai közül többen életüket vesztették az összecsapásokban.

A miniszterelnök a diplomácia kudarcának nevezte a háborút, amelynek sohasem szabadott volna megtörténnie. 

Orbán Viktor szerint a konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem hogy mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni. A miniszterelnök szerint ezért először tűzszünetre van szükség, utána pedig el lehet kezdeni az új európai biztonsági rendszer megtárgyalását.

A kormányfő egy kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy az Egyesült Államokban a demokratákat sokkal inkább ideológiai alapon vezetik, mint a republikánusokat. A demokraták rendszeresen igyekeznek meggyőzni az embereket saját elveikről, sőt néha rákényszeríteni akaratukat másokra.

Ezt én nem szeretem, nekünk megvan a saját kultúránk, a saját életformánk, ne tessék beleavatkozni, kérem! Ne neveljenek minket, ne mondják meg, mi a jó és mi a rossz! Sem az amerikaiaknak, sem más nemzethez tartozóknak nem dolga az, hogy megmondják, hogyan éljenek a magyarok. Donald Trump volt republikánus elnök jól érti ezt

– tette hozzá a miniszterelnök.

Mint megírtuk, a magyar miniszterelnök vasárnap Katarba utazott a katari kormányfő meghívására. Orbán Viktor már hétfő délután jelezte a Facebook-oldalán, hogy energetikai együttműködésben állapodott meg a közel-keleti országgal.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok