Index Vakbarát Hírportál

Bemutatjuk az orosz–ukrán háborúban használt lőfegyvereket

2023. május 24., szerda 19:01

Rendhagyó adással jelentkezik ezen a héten a Frontvonal: Tarjányi Péter állandó biztonságpolitikai szakértőnk Viplak Attila lőkiképzővel közösen mutatja be a frontvonalakon használt lőfegyvereket és azok használatát. Emellett a műsorban szó esik a másodlagos, azaz kézifegyverekről, és a két szakember bemutatja a katonai felszerelések fontosságát és összetételét is.

Az orosz–ukrán frontvonalon – ahogy az elmúlt évtizedekben mindenhol – is jelen van a híres AK–47-es lőfegyver (közismertebb nevén Kalasnyikov), amely felett bár eljárt az idő, még mindig rendkívül strapabíró és megbízható eszköz háborús helyzetben – fogalmazott Viplak Attila lőkiképző.

A szakember hozzátette: a típus nem szerelhető fel a különböző lövést segítő eszközökkel, mint a piros irányzék – ami harmadára tudja csökkenteni a lövés pontos leadásának az idejét – vagy az éjjellátó, illetve hőkamerával ellátott eszközökkel sem bővíthető.

A közelharcokhoz ma már sokkal praktikusabb sörétes vagy fejlettebb irányzékkal rendelkező fegyvereket használnak a frontvonalakon. Az AK–47-re épülő sörétes orosz fegyverekkel képesek akár a falat is átlőni, így nem kell pontosan azt sem tudnia a támadó félnek, hogy a célpont hol helyezkedik el.

Tarjányi Péter kiemelte, hogy Ukrajnát az elmúlt 15 hónapban a nyugat főleg az új AR–15-ös típusú lőfegyverrel látta el. Viplak Attila hozzátette, a fegyver komplexitása miatt az ukrán katonák képzésére komoly hangsúlyt kellett fektetni, hogy használni tudják megfelelően a kapott eszközöket.

A szakember hozzátette, nehezített időjárási körülmények között még mindig biztosabban és stabilabban működik az AK–47-es, de az AR–15 sokkal fejlettebb eszköz.

A Frontvonal korábbi adásait ide kattintva tekintheti meg.

A forgatási helyszínt és az eszközöket a B-PRO Lőtér és Tréning Centrum biztosította.

(Borítókép: Tarjányi Péter és Viplak Attila. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok