Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter a földgázszállításról szóló bejelentést tett

2023. május 24., szerda 16:53 | aznap frissítve

Magyarország minden támogatást megad Moldova európai uniós integrációs törekvéseinek sikeréhez, a külső partnerségek ugyanis különösen fontosak a mostani helyzetben meggyengült közösség számára – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Kisinyovban. A tárcavezető beszélt az Azerbajdzsánból érkező földgázról is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a moldovai kollégájával, Nicu Popescuval tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Keleti Partnerség geopolitikai jelentősége a mai körülmények közepette még inkább felértékelődött, ezért hazánk az EU mielőbbi bővítését, a kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazza.

Magyarország a jövőben is minden létező támogatást megad Moldovának ahhoz, hogy az integrációs törekvései sikeresek legyenek.

A külügyminiszter aláhúzta, ehhez jó alapot ad az OTP és a Richter erős pozíciója a kelet-európai ország piacán, illetve az, hogy tavaly 200 millió euróval csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom.Továbbá fontosnak nevezte, hogy Magyarország évente negyven moldovai hallgatót fogad ösztöndíjjal.

Szijjártó Péter ezután sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a WizzAir egy időre felfüggesztette a működését Moldovában, és reményét fejezte ki, hogy a magyar tulajdonú légitársaság minél hamarabb vissza fog térni, ehhez teljesülnek a szükséges biztonsági garanciák.

A kormány támogatja az Európai Unió és Moldova közötti roamingdíjcsökkentési megállapodást, ami szintén az összeköttetéseket erősíti.

Végül pedig bejelentette, hogy az afgán haderő működésének finanszírozására már befizetett pénzeket a kivonulás ellenére sem kaphatják vissza a NATO-tagállamok, a magyar kormány ezért ezek egy részét, 120 millió forintot a moldovai biztonság erősítésére kíván fordítani.

Bár nem vagyunk szomszédos országok, de közel vagyunk egymáshoz. Mi az Európai Unió, Moldova, az Európai Politikai Közösség keleti határán helyezkedik el, s ebben a formában kölcsönösen érdekeltek vagyunk egymás biztonságában.

Szijjártó Péter a nap folyamán Dorin Recean kormányfővel, Nicu Popescu külügyminiszterrel, Dumitru Alaiba gazdaságfejlesztési miniszterrel és Sergiu Prodan kulturális miniszterrel találkozott Moldovában.

Idén megkezdődik a földgáz szállítása Azerbajdzsánból Magyarországra

Szijjártó Péter szintén Kisinyovban bejelentette, hogy még idén megkezdődik a földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra, miután a politikai megállapodást követően a kereskedelmi tárgyalás is sikerre vezetett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a moldovai kollégájával, Nicu Popescuval közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy 2023-ban már százmillió köbméter azeri földgáz fog érkezni hazánkba, ami a magyar fogyasztáson belül nem nagy mennyiség, de ez az első lépés egy jelentősebb hosszú távú szerződés felépítése felé.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, ennek rendkívül fontos feltétele a délkelet-európai energetikai infrastruktúra fejlesztése, a mostani kapacitások ugyanis nem elegendők ahhoz, hogy az azeri gáz valódi diverzifikációs megoldást jelentsen Közép-Európában.

Ez európai uniós ügy, egy európai uniós feladat. Joggal várjuk el az Európai Uniótól, hogy finanszírozza azokat a fejlesztéseket, amelyek a délkelet-európai földgázszállítási infrastruktúra kapacitását növelik

– húzta alá a miniszter.

Szijjártó Péter sérelmezte, hogy e téren „egyelőre passzivitással találkoztunk Brüsszel részéről”, ami szavai szerint elfogadhatatlan. „Követeljük, hogy az Európai Unió igenis bocsásson rendelkezésre pénzügyi forrásokat ahhoz, hogy itt, Délkelet-Európában a földgázszállítási infrastruktúrát fejleszteni tudjuk.”

A politikus rámutatott, hogy Kisinyovban tartják az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját június 1-jén, és ennek egyik eredményeként döntésnek kellene születnie az összeköttetések, például a közlekedési és energetikai kapcsolatok fejlesztéséről az EU és ezen határtérsége között.

A miniszter leszögezte: „mi azt nem fogadjuk el, hogy az Európai Unió nem akar földgáz-infrastruktúrát finanszírozni, mert egyelőre – és ez a következő években is így lesz – ennek a térségnek a földgáz jelenti az energiabiztonság egyik fontos pillérét”.

Ezzel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy jelenleg Magyarország és Moldova számára is az Azerbajdzsánból származó földgáz jelenti a legreálisabb alternatívát a földgázellátás biztonsága szempontjából.

Rovatok