Index Vakbarát Hírportál

Ismert orvosok nevével hirdettek nem engedélyezett szereket

2023. május 25., csütörtök 06:37

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) olyan ügyekben folytatott vizsgálatot, amelyekben ismert orvosok nevével visszaélve Magyarországon hivatalosan nem engedélyezett szereket hirdettek.

Az NVSZ bűncselekmény gyanúját állapította meg az ügyben, ezért nyomozást kezdeményeztek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál – olvasható a szolgálat Facebook-oldalán.

Ismert orvosok nevével élnek vissza és hirdetnek gyógyhatásúnak mondott szereket ismeretlenek; vásárlásra és fogyasztásra buzdítják az embereket. Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével készített álinterjút tett közzé az interneten egy külföldön bejegyzett cég, melyben az orvos egy hivatalosan nem bejegyzett, vérnyomáspanaszok kezelésére szolgáló készítmény jótékony hatásairól beszélt

– ismertette az egyik példát az NVSZ.

Álmos Péternek, a kamara alelnökének nevével és fotójával is visszaéltek, amikor egy működő internetes portálhoz megtévesztően hasonló weboldalon reklámoznak egy olyan készítményt, amely a magas vérnyomás megszüntetését és az „erek megtisztítását” ígéri. A Magyar Orvosi Kamara továbbra is hangsúlyozza, hogy a MOK tisztségviselői semmilyen, sem legális, sem illegális gyógyszert nem reklámoznak, „az összes ilyen hirdetés, információ hamis, valótlan”.

Kitértek arra is, hogy „hasonló módon tettek közzé egy álhírt a neten Acsády György, a Semmelweis Egyetem érsebész professzor emeritusának nevével és fényképével illusztrálva.

Az ő nevével tévesen egy cukorbetegség kezelésére szolgáló, hivatalosan nem bejegyzett készítményt reklámoznak, annak ellenére, hogy cukorbetegség gyógyításával ő soha nem foglalkozott.”

Az is kiderült, hogy mindhárom esetben egy külföldi szerveren működtetett oldalon reklámozzák a készítményt, majd a megrendelőt telefonon próbálják minél nagyobb kiszerelés megrendelésére rávenni.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek a készítmények Magyarországon nem bevizsgáltak, nem engedélyezettek, így nem lehet tudni, hogy milyen hatással rendelkeznek. Emiatt az, aki ezeket a „gyógyszereket” megveszi és beszedi, az egészségét kockáztatja! Sajnos többször az is előfordult, hogy az így megrendelt készítményt szedte a beteg az orvos által felírt gyógyszer helyett

– hívta fel a figyelmet az NVSZ.

(Borítókép: Pascal Deloche / Godong / Universal Images Group / Getty Images)

 

Rovatok