Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nincs hír Suhajda Szilárdról, de nem először fordul elő ilyen

2023. május 25., csütörtök 06:43

Legutóbb szerda délelőtt, 8700 méteres magasságból jelentkezett be a Mount Everest csúcsát tiszta mászással megcélzó hegymászó, Suhajda Szilárd. Akkor elmondása szerint három-négy órányira volt a csúcstól. Azóta viszont nem adott hírt magáról, így nem lehet tudni, hol tartózkodik, bár Pintér László hegymászó szakújságíró éjjel közzétett bejegyzése szerint ez önmagában nem kuriózum, és Suhajdától egyelőre segélyhívó jel sem érkezett.

„Nagyon köszönjük a lehengerlő szeretetet, aggodalmat és érdeklődést, azt hiszem, ezt Szilárd felesége, Timi nevében is mondhatom. Nagyon szeretnénk mindenkit folyamatosan tájékoztatni, de jelenleg a helyzet tisztázása köti le minden erőnket” – kezdte Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője abban a bejegyzésben, amelyet Suhajda Szilárd Facebook-oldalán is megosztottak.  

Ahogy korábban megírtuk, Suhajda Szilárd a világ legmagasabb pontjaként ismert, 8848 méteres Mount Everest megmászásának mesterséges oxigén és teherhordók nélkül vágott neki vasárnap. Magyar embernek korábban még nem sikerült tiszta mászással elérnie ezt, ami világviszonylatban is ritkaságnak számít. Az extrémsportoló március 23-án utazott Nepálba, ahol az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen.

Suhajda végül szombat este indult el a Mount Everest 7900 méteren álló négyes táborából.

Május 24-én, szerda délelőtt Suhajda Szilárd Facebook-oldalán közölték, hogy a hegymászó bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Elmondása szerint akkor három-négy órányira volt a csúcstól. Azóta viszont nem adott hírt magáról, így egyelőre nem lehet tudni, merre járhat. A Mandiner szerint ennek több oka is lehet, például leárnyékolja valami a jelet, vagy lemerült a készülék. Bizakodásra adhat okot, hogy segélyhívás egyelőre nem érkezett a hegymászótól. A Mandiner megemlíti, hogy 15.45 körül érkezett még egy GPS-jel a csúcs közeléből, de ebből sok következtetést nem lehet levonni. 

Az Index kereste Legindi Tímeát, Suhajda Szilárd feleségét, aki egyben a hegymászó kommunikációs munkatársa. Ő későbbre ígért tájékoztatást. A hegymászóügynökség az RTL Fókusz információi szerint elindított két serpát a négyes táborba, hogy ott várják Suhajda felbukkanását abban az esetben, ha lefelé indulna a hegyről.

Történt már hasonló

Pintér László a bejegyzésében most összefoglalta, mit lehet tudni Suhajda Szilárdról. A hegymászó szakújságíró a következőket írta:

„Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19.30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár többórás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

Ez önmagában nem feltétlenül kuriózum. A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján.

Pintér leszögezte, abból indulnak ki, attól, hogy ők nem látják a nyomkövetője adatait, Suhajda Szilárd még szépen lassan ereszkedik lefelé a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információjuk és találgatni sem szeretnének. Hozzátette, Suhajda Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és már hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bíznak benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér.

Megkértünk Szilárd ügynökségétől két serpát, hogy menjenek fel elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet

– olvasható Pintér László bejegyzésében. A szakújságíró kiemelte, köszönettel tartoznak a csúcsot május 14-én elérő Márton Peter Price-nak a legértékesebb kontaktért. Hozzátette, vannak még vezetős partik, akik most vannak csúcstámadásban, és felajánlották segítségüket, amennyiben találkoznak Szilárddal és szüksége lenne rá. 

Rovatok