Index Vakbarát Hírportál

Záporok, zivatarok zavarhatják meg a nyárias időjárást

2023. május 26., péntek 06:12

Pénteken a nyugati, északnyugati régiók kivételével országszerte várható zápor, helyenként zivatar. Az északias szél megélénkül, helyenként viharos lökésekkel érkezhet. Napközben a legmagasabb hőmérséklet 23 és 30 fok között alakul.

Pénteken többnyire meleg, napos időnk lesz, azonban több tájegységünkön is kialakulhatnak szórványos záporok, zivatarok. Az északias szél többfelé megélénkül, zivatarok idején akár viharos lökései is lehetnek – írta az Időkép.

Kora reggel 10 és 16, 

délután 23 és 30 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több vármegyére is kiadta a figyelmeztetést zivatarok és felhőszakadás miatt.

A meteorológusok zivatar miatt citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

Az érintett régiókban elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

A meteorológusok több vármegyében is kiadták a citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést felhőszakadás miatt. Az érintett régiók

A térségekben intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A nedves és meleg idő megterhelő lehet

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint pénteken nem várható időjárási front, azonban a fokozottan érzékenyek körében migrén, dekoncentráltság, tompaság és alvászavar is jelentkezhet.

 A szakemberek figyelmeztetnek, a magasabb páratartalom miatt egyeseknél nehézlégzés, rosszullét is előfordulhat, 

különösen az idősek és szívbetegek számára lehet megterhelő ez az időszak, valamint a zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei.

 Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot, ezért érdemes gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

A hosszú hétvégén is hasonló időnk lesz

Szombaton sok napsütés várható, de hajnalban a Dunántúlon helyenként lehetnek záporok, esetleg zivatarok. Délután a keleti, a délkeleti és a déli határ közelében alakulhat ki néhol átmenetileg záporos csapadék, egy-egy helyen akár zivatar is. Az északias szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, azonban délután délkeleten és délen erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, ezeken a tájakon átmenetileg elszórt záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, de zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetnek. 23 és 28 fok közé melegedhet napközben a levegő.

Pünkösdhétfőn és kedden napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és több tájegységünkön is kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Hétfőn 22 és 27, kedden 24 és 29 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok