Index Vakbarát Hírportál

Budaörs pert indít Orbán Viktorék ellen

2023. május 27., szombat 11:48

A túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás miatt a főváros után Budaörs is pert indít a magyar kormány ellen. Wittinghoff Tamás szerint „a szolidaritási hozzájárulás néven kivetett sarc meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány”. Budaörs egyszer már megtámadta a szolidaritási hozzájárulást, de abban az ügyben a mai napig nem született döntés.

Karácsony Gergely főpolgármester már bejelentette, hogy közigazgatási bírósághoz fordulnak a túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás miatt. Mi is megpróbáljuk ezt – jelentette ki a Népszavának nyilatkozva Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere. Mindezt azután mondta, miután kiderült, hogy az önkormányzatokat sújtó szolidaritási hozzájárulást a kabinet jövőre 30 százalékkal emelné.

A főváros esetében a 30 százalékos emelés azt jelentené, hogy az idei 58 milliárd forint helyett 75 milliárd forintot kellene jövőre szolidaritási hozzájárulás címén fizetni.

A lap szerint a kormány 2017 óta ír érvényben lévő hozzájárulást azután emelte meg Budapesten, hogy a fővárosban az ellenzék nyert. A főváros a közelmúltban bejelentette, hogy pert indít emiatt, erre a kormány most válaszként jelezte, még többet akar. Az újabb komoly emelési szándék abból az állásfoglalásból derül ki, amelyet a Költségvetési Tanács készített a 2024-es büdzsé tervezetéről.

Már most is törvénytelen amit csinálnak, hiszen a szolidaritási hozzájárulás néven kivetett sarc meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány

– magyarázta a budaörsi polgármester, aki szerint annak ellenére sarcolja így a településeket a kormány, hogy „ezt tiltja az általuk összetákolt Alaptörvény, az önkormányzati törvény, illetve egy nemzetközi egyezmény, az Önkormányzatok Európai Chartája is”.

A lap megjegyzi, Budaörs egyszer már megtámadta a szolidaritási hozzájárulást –abban az ügyben a mai napig nem született döntés, a mostani eset azonban jogilag más, mint az első próbálkozás. 2017-ben polgári perben követeltek kártérítést a szolidaritási hozzájárulás bevezetése miatt az államtól, most viszont, Budapesthez hasonlóan, közigazgatási bírósághoz fordulnak.

Rovatok