Index Vakbarát Hírportál

Öt intézkedéssel törné le Dobrev Klára az „orbáni inflációt”

2023. május 27., szombat 12:22

Dobrev Klára egy online sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a DK már felkészült „az orbáni infláció” letörésére. Az árnyék-miniszterelnök szerint az általa ismertetett intézkedéscsomag lehetőséget biztosít arra, hogy az árak helyett a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek.

„Árakban az elsők, bérekben az utolsók lettünk Európában” – többek között erre hívta fel a figyelmet szombati sajtótájékoztatóján Dobrev Klára. Az árnyék-miniszterelnök úgy látja, a fenti megállapítások egyértelmű feladatot jelentenek az Orbán-rendszer utáni kormánynak.

„Ahhoz, hogy jobban éljünk, emelni kell a béreket és a nyugdíjakat is” – jelentette ki a DK politikusa, majd ismertette az árnyékkormány öt legfontosabb intézkedését.

  1. „Be kell vezetni az európai minimálbér-szabályozást. Ezzel a lépéssel legalább 50 ezer forinttal emelkedne a magyar minimálbér, és ennyivel tolná feljebb a többi fizetést is.
  2. Az államnak példát kell mutatnia: béremelést kell végrehajtani az állami alkalmazottak esetében; a pedagógusok, ápolók, szociális munkások, rendőrök, tűzoltók, mentősök, óvodai és bölcsődei dolgozók, közigazgatásban dolgozók béremelése azért is fontos, mert az állam így közvetlenül tudja emelni a bérszínvonalat.
  3. A kormánynak segítenie kell a kis- és középvállalkozásokat a béremelésben, de ehhez a jelenlegi multibarát adórendszert igazságosabbá kell tenni.
  4. Csak olyan beruházásnak szabad uniós vagy magyar állami támogatást adni, amely vállalja, hogy az adott területen eddig megszokottnál magasabb, versenyképes bért fog fizetni az alkalmazottainak. Ma ez nem szempont a stratégiai partnerségek kialakításakor, ezért van tele az ország nyomott áron dolgoztató multikkal, akkugyárakkal és összeszerelő üzemekkel.
  5. Meg kell erősíteni mind az oktatást és a szakképzést, mind a magyar szakszervezetiséget. Ahhoz, hogy meredeken növekvő pályára állítsuk a magyar béreket, versenyképes tudásra és erős érdekképviseletre van szükség, csak így tudjuk hosszú távon is visszaadni a munka becsületét.”

„Felkészültünk rá, hogy letörjük az orbáni inflációt, és gondoskodjunk arról, hogy végre ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek Magyarországon!” – nyomatékosította Dobrev Klára, akivel május elején interjút közöltünk az Indexen.

Rovatok