Index Vakbarát Hírportál

Fordulatos időjárás érkezik a hétvégén

2023. május 27., szombat 06:14

Szombaton többnyire gomolyfelhős idő várható, a maximumok 23 és 28 fok között alakulnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt figyelmeztetést adott ki az ország nagy részére.

Szombat hajnalban délnyugaton záporok, esetleg zivatarok indíthatják a napot. A gomolyfelhős időben délután elsősorban a keleti, a délkeleti és a déli határ közelében alakulhatnak ki újabb záporok, zivatarok. Az északias szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz – írja az Időkép.

A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt kilenc vármegyében is kiadta a citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Frontmentes időszak

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint szombaton is folytatódik a frontmentes időszak, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, dekoncentráltság, fáradékonyság továbbra is jelentkezhet. Zivatarok, záporok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzés, rosszullét kialakulásához vezethet, különösen az idősek és szívbetegek körében.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei is, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben. Az ország nagy részén sok lesz a napsütés, ami jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre. Érdemes sok időt tölteni a szabadban, de gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről,

az UV-sugárzás ugyanis 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.

Mi várható a többi napon?

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, majd délután délkeleten és délen erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórt záporok, zivatarok kialakulhatnak. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, de a zivatarokat erős, viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 9–15, délután 2328 fok várható.

Pünkösdhétfőn és kedden napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és több tájegységünkön is kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Hétfőn 22 és 27, kedden 24 és 29 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok