Index Vakbarát Hírportál

Zápor és zivatar jöhet, kiadták a figyelmeztetést

2023. május 29., hétfő 06:15

Pünkösdhétfőn alapvetően sok napsütésre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel. Elszórtan lehet zápor, zivatar, a legkevésbé az Északi-középhegységben várható csapadék. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. A csúcshőmérséklet 23 és 29 fok között alakul.

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Napközben, illetve éjszaka a déli, délkeleti részeken alakulhat ki néhány zápor, zivatar, hétfőn pedig elszórt jelleggel várható; ekkor legkevésbé az Északi-középhegységben lehet csapadék.

Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de záporok, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 15 fok között alakul, ugyanakkor a hidegre hajlamos északi völgyekben ennél is hűvösebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 29 fok között várható – írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt tizenkettő vármegyében is kiadta a citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat – írja az Időkép.

Orvosmeteorológia

Időjárási front hétfőn sem lesz felettünk, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság jelentkezhet.

Záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzés, rosszullét kialakulásához vezethet, különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők körében. Érdemes figyelni az utakon a tűző napsütésre, valamint a hirtelen fellépő záporokra.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok