Index Vakbarát Hírportál

Donáth Anna: Tökéletesen empatizálok a magyar társadalom óriási pártellenességével

2023. május 30., kedd 12:59

A Momentum politikusa szerint pártja nem akar rátelepülni a diáktüntetésekre, de úgy érzi, fontos, hogy ott legyenek. Elmondása szerint azt, hogy mely pártokkal fognának össze, azt csak a 2024-es eredmények után lehet megmondani.

Nagyon szeretné azt látni, hogy a számukra fontos politikai ügyek mellett kiállnak azok a pártok, amelyek alapvetően egyetértenek ezekben. Egy normálisan működő demokráciában a polgár jogos elvárása lehet, hogy a pártok mutassák is meg, hogy a zászlóikra tűzött értékekért hajlandóak az utcán is kiállni − mondta el az RTL-nek adott interjújában Donáth Anna.

A diáktüntetések kapcsán a politikus úgy fogalmazott, hogy ezeken a tüntetéseken a Momentum szándékosan nincs az első sorban. Azonban ott vannak, és nem fognak elnézést kérni azért, hogy a politikájukat hirdetik, ami ugyanabba az irányba mutat, mint a tüntetések elvárásai. 

Elmondása szerint

a tavalyi választások óta óriási pártellenesség uralkodik a magyar társadalomban, amellyel én tökéletesen tudok empatizálni.

Donáth Anna szerint az ő dolga az, hogy bizalmat építsen az emberekben − nem várhatja ugyanis el, hogy a bizalmuk újra és újra az ölükbe hulljon. Azonban véleménye szerint a diáktüntetések nem fogják elérni a céljukat, ha csak diáktüntetések maradnak. És a pártok által szervezett tüntetések sem fogják elérni a céljukat, ha kizárólag párttüntetések maradnak.

Minden eszközt használni kell, amit a rendszer még nem vett el

Elmondása szerint minden eszközt használni kell, amit a rendszer még nem vett el tőlük. Igenis vannak a parlamenti képviselőséggel járó, használható eszközök, ezekkel is élni kell. Azonban ahogy a Momentum frakciójának tagjai, úgy ő sem látja értelmét a klasszikus parlamenti vitázásnak.

A parlamenti demokrácia eljátszásából kiderül, hogy nekik nincs szükségük a módosítóinkra, nem figyelnek a kérdéseinkre, hiszen a kétharmad működik a mi véleményünk nélkül is. Ez a rendszer lényege

− fogalmazott.

Az önkormányzati szintet azonban fontosabbnak látja, hiszen az jelenti a lehető legközvetlenebb kapcsolatot a választópolgárokkal. Egy jó önkormányzati képviselő és egy jó polgármester nagy hatással van a hétköznapokra. Véleménye szerint nagyon sokat tudnak tenni azért, hogy az emberek ebben a fojtogató, gyűlöletkeltő rendszerben is úgy érezzék, érdemes másnap felkelni. Az emberek szeretnek ott élni, ahol olyan polgármester van, aki kormányzati ellenszélben is képes jól kormányozni. Elmondása szerint ha helyben meg tudják mutatni, hogy képesek kormányozni, nem veszik el az emberek hite bennük.

Donáth Anna szerint

az európai parlamenti szint pedig azért nagyon fontos, mert az EP-képviselőktől nem tud jogköröket elvenni Orbán Viktor. A mi mozgásterünket nem tudja korlátozni. Nincs szava abban, hogy kivel és hol találkozunk, milyen témákat viszünk be egy ülésre, milyen szakpolitikai, jogalkotási munkát végzünk. A mi szavunk igenis számít Európában. Bármennyire próbál minket a propagandán keresztül hitelteleníteni ez a rendszer és a kormányzat, Európában releváns szereplőkké váltunk. Cseh Katalinnal nagyon nagy munkánk van ebben, odafigyelnek arra, amit mondunk.

Ezért nem véletlenül vettek részt fontos jogalkotásokban, például a jogállami mechanizmus létrehozásában. Miután a kormány elképesztően elszigetelte magát és az országot diplomáciai szinten, nekik az is a feladatuk, hogy megmutassák: Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, és igenis vannak szereplők Magyarországon, akikkel lehet beszélni.

Az európai parlamenti választásoktól függ az összefogás jövője

Látja, hogy az EP-választások és az önkormányzati választások összekapcsolásával a kormány stratégiai hátrányba kívánja hozni az ellenzéket, ő azonban nem érti az erre adott pánikreakciót. Véleménye szerint az ellenzéki választók korábban is jól felismerték a politikai helyzetet, sokszor korábban, mint maguk a pártok.

Arra a kérdésre, hogy Momentumon belül történtek-e már magas szintű beszélgetések arról, hogy akár jövőre, akár 2026-ban melyek lennének azok az alakulatok, amelyekkel hajlandóak lennének összefogni, és melyek azok, akikkel semmiképp sem, a politikus úgy válaszolt, hogy erre a kérdésre nem érdemes időt szentelni addig, amíg nem tudjuk, hogy kinek mekkora támogatottsága van.

Erre a kérdésre 2024 után tudunk választ adni, ez az EP-választás tétje ellenzéki oldalon.

Donáth Anna nem tart attól, hogy pártjának támogatása a parlamenti küszöb alá csökkenne. Mivel eredeti szakmája szociológus, ezért nagyon bosszantja, ha rosszul értelmezik a kutatásokat. Politikusként nem az a dolga, hogy a számok árnyékában és félelmében éljen, hanem az, hogy politizáljon. Mint elmondta, 2019-ben mindenki számára meglepetés volt a közel tízszázalékos eredményük. Az ő feladata az, hogy újra meglepetést okozzanak 2024-ben.

(Borítókép: Donáth Anna 2023. április 14-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok