Index Vakbarát Hírportál

Egyre rosszabb a gyerekek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése az EU-ban

2023. május 30., kedd 06:31

Az Eurostat most közzétett felmérése szerint az Európai Unióban élő gyerekek 3,6 százaléka nem jut egészségügyi ellátáshoz. Adataik szerint Lengyelországban volt a legrosszabb a helyzet, de Magyarország is a négy utolsó tagállam között van ebben az összevetésben.

Az Európai Unióban élő 16 év alatti gyermekek 3,6 százaléka nem kapott egészségügyi ellátást, amikor szüksége lett volna rá – derült ki az Eurostat 2021-es felméréséből. A régióban ötévente közölnek adatokat a gyermekek egészségügyi ellátásáról, a legutóbbi 2017-es adatgyűjtéshez képest 2 százalékponttal romlott a helyzet.

Az egyszülős családokban magasabb volt ez az érték, általánosságban az ilyen háztartásban élő gyerekek 5,3 százaléka nem jutott orvoshoz, míg a kétszülősöknél ez 3,4 százalék volt. 

Az EU tagállamai között Lengyelországban volt a legrosszabb a helyzet, a gyerekek 7,3 százaléka nem került kórházba, szakrendelőbe, mikor rászorult volna, Lettországban 6,4 százalékuk volt ilyen helyzetben, ezt Magyarország és Románia követi 4,7 százalékkal, ezután Spanyolország jön 4,6 százalékkal. 

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tekintetében az EU top 5 országa között Ausztria az első, mindössze a gyerekek 0,3 százaléka nem került időben orvoshoz, Luxemburgban 0,4 százalékuk, ezt követi Horvátország 0,9 százalékkal, majd 1,5 százalékkal szerepel a listán Málta, Ciprus és Litvánia. 

A fogászat területén még nagyobb a gond

A statisztikából kiderül, hogy az Európai Unióban élő gyerekek 4,4 százaléka nem került fogorvoshoz akkor, mikor szükséges lett volna. Ez az arányszám is emelkedett a legutóbbi felmérés óta 1,8 százalékkal. 

AZ EGYSZÜLŐS GYEREKEK 7,1 SZÁZALÉKA, A KÉTSZÜLŐSÖK 4 SZÁZALÉKA NEM RÉSZESÜLT FOGÁSZATI ELLÁTÁSBAN, MIKOR INDOKOLT LETT VOLNA.

A tagállamok sorában Lettországban volt legmagasabb ez az arány, a gyerekek 7,7 százaléka kimaradt a fogászati ellátásból, Spanyolországban 7,1 százalékuk, Magyarországon 7 százalékuk, Szlovéniában 6,8, Portugáliában 6,4 százalékuk nem jutott szakrendelőbe, mikor szüksége volt rá. 

A gyermekfogászat területén Luxemburg van az élen az EU-ban, mindössze 0,6 százalék maradt ki az ellátásból, Horvátországban 0,8 százalékuk, Olaszországban és Ausztriában 1,2 százalékuk, Svédországban 1,1 százalékuk nem került fogorvoshoz panaszaik ellenére.

Rovatok