Index Vakbarát Hírportál

33 éves adósság törlesztve – 600 név a III/III-asok listáján

2023. május 30., kedd 10:43

Fény derül a kádári belső elhárítás központi állományának figuráira. Az 1956-os Intézet Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatala kutatója 600 III/III-as tartótiszt nevét tárja a nyilvánosság elé, közülük 131-et fotóval. Tabajdi Gábor ezzel harminchárom éves adósságot törleszt.

Megjelent Tabajdi Gábor Tartótisztek című könyve, amely a Kádár-rendszer belső elhárításának központi figuráit mutatja be. „A tartótisztek a kommunista politikai rendőrség hivatásos állományának tagjai voltak. Egyik legfontosabb feladatuk állampolgárok titkos együttműködésre kényszerítése volt. A társadalom különböző szféráiban a beszervezett hálózati emberek (ügynökök, besúgók) a pártállami kontroll fontos, bár korántsem kizárólagos elemei voltak” – írja a valaszonline.hu, amely interjút készített a szerzővel.

Tabajdi Gábor egy hosszú folyamat végső állomásaként írja le a Jaffa Kiadó gondozásában a boltok polcaira kerülő könyvét. Elmondta: mára a BM III/III. Csoportfőnökség, vagyis a belső elhárítás központi állományának jelentős része ismertté vált. A 600 nevet tartalmazó lista már közel a teljes állományt felöleli, köztük 230 titkosszolga és 131 főtiszt életpályáját részletesen bemutatva.

Kitartást igénylő, ha tetszik, unalmas történészi jegyzeteléssel dolgoztam. Levéltári forrásaim a hivatkozások révén visszakereshetők. Megállapításaim így ellenőrizhetők vagy akár vitathatók. Miért »csak most«? Mások nevében nem tudok nyilatkozni. Én azért folytattam a kutatást, mert mélységében is érdekelt a belső elhárítás működése, hogy milyen (össz)társadalmi hatása volt a politikai rendőrség tevékenységének

– mondta a történész.

(Borítókép: Tabajdi Gábor. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok