Index Vakbarát Hírportál

IDEA: A Fidesz vezet, a Kutyapárt a parlament küszöbét tapossa

2023. május 31., szerda 09:58

Az IDEA Intézet 2023. április 27. – május 19. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye azt mutatja, hogy teljesen befagyott a pártok támogatottsága. A legnagyobb támogatottsággal a Fidesz–KDNP rendelkezik a teljes, választókorú népesség kategóriájában, a második a Demokratikus Koalíció, a harmadik pedig a Mi Hazánk Mozgalom. Hasonló sorrend mutatható ki a biztos szavazó pártot választók körében, ahol a 48 százalékos Fideszt a 19 százalékos DK és a 9 százalékos Mi Hazánk követi – tájékoztatott erről az intézet.

Az IDEA Intézet közleménye szerint május elején készített reprezentatív vizsgálata azt jelzi, hogy a Fidesz támogatottsága változatlan a teljes, választókorú népesség körében. A hegemón pártra májusban a választókorú népesség 30 százaléka szavazna. A legszűkebb, ám legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál elhanyagolható elmozdulás történt:

így a Fidesz támogatottsága 48 százalékon áll.

Az IDEA Intézet szerint érdemes megvizsgálni, hogy az előző parlamenti ciklus hasonló időszakában, a nagyjából egy évvel a 2018-as parlamenti választások után hogyan állt a párt. A mérésük szerint 2019 májusában, azaz 4 éve a hegemón párt egy hajszállal magasabb támogatottsággal rendelkezett akár a teljes népesség, akár a biztos szavazó pártot választók kategóriáját vizsgáljuk (32 százalék, illetve 50 százalék). Ám érdemes jelezni, pont ebben az időszakban volt az EP-választás, ami növelhette a magasan álló Fidesz támogatottságát. 

Helyesebb tehát azt állítani, hogy egy nagy inflációs és megélhetési válságot követően a 2022–2026-os ciklusban a kormányzópárt pontosan ugyanott áll, ahol 4 éve az EP-választások időszakában. Egy párt támogatottságának ilyen mértékű stabilitása inkább kivétel, mint fő szabály.

Közleményükben azt is leszögezik, az ismeretlen preferenciájúak, azaz a preferenciájukban bizonytalanok, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya 2 százalékponttal csökkent, így jelenleg 35 százalékon áll.

A DK tarol az ellenzéki oldalon

Az ellenzéki oldalon áprilishoz képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek – szögezik le rögtön az elején. Az IDEA Intézet mérése szerint önállóan indulva négy párt jutna be a parlamentbe, az alábbi sorrendben:

  1. a Demokratikus Koalíció (12 százalék),
  2. a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék),
  3. a Momentum Mozgalom (5 százalék),
  4. valamint a Kétfarkú Kutya Párt (5 százalék).

Az MKKP először érte el a parlamenti bejutási küszöböt az IDEA Intézet méréseiben. A jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi ellenzéki párt támogatottsága továbbra is azonosan 1-2 százalékpont:

így messze állnak az önálló bejutás esélyétől.

A biztos szavazó pártot választók körében a mikropártok közül az MSZP 3 százalékon áll, a Jobbik és az LMP 2-2, míg a Párbeszéd egy százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ebben a szűk, de politikailag aktív választói szegmensben továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt (19 százalék). Mögötte 9 százalékkal a Mi Hazánk, majd a Momentum Mozgalom (8 százalék) következik. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ebben a kategóriában is elérte, illetve hajszállal meghaladta a parlamenti bejutást (6 százalék).

Összességében a pártok támogatottsága érdemben nem változott idén április és május között. A rezsiemelkedés, az extrém magas infláció és a gazdasági válság miatt politikailag kritikusnak tekinthető téli időszakot különösebb, azaz a pozícióját veszélyeztető támogatottságveszteség nélkül élte túl a Fidesz. Minden gazdasági, megélhetési nehézség ellenére támogatottsága rendkívül stabil, lényegében a négy évvel korábbi szinten áll – zárja tájékoztatását az IDEA Intézet.

Rovatok