Index Vakbarát Hírportál

Elárulták, mennyit keresnek Novák Katalin tanácsadói

2023. május 31., szerda 11:43

A jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében tanácsadót, főtanácsadót nem foglalkoztatunk, a Facebook-oldalon közzétett fotón szereplő tanácsadók díjazás nélkül segítik az államfő munkáját – tájékoztatott erről a Sándor-palota.

Díjazás nélkül segíti a köztársasági elnök tevékenységét az a 16 személy, akiket tanácsadói csapataként mutatott be hivatalba lépésének első évfordulóján Novák Katalin államfő – írta meg a HVG, amely közérdekű adatigénylést adott be arra vonatkozóan, hogy a Novák Katalin által felkért tanácsadók mekkora tiszteletdíjat kapnak.

A Sándor-palota a válaszában leszögezte: jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében tanácsadót, főtanácsadót nem foglalkoztat, továbbá díjazás nélkül segítik az államfő munkáját.

Nagy nevek a köztársasági elnök körül

Mint ismert, Novák Katalin a hivatalában töltött egyéves évforduló alkalmából Facebook-posztban mutatta be azt a 16 fős tanácsadói csapatot, amely a munkáját segíti. Akkor bejegyzésében úgy írta, hogy a „magyarok előtt álló problémákat, kihívásokat vitattuk meg többek között a tudomány, a kultúra, a sport és a média világából érkezett tanácsadókkal, köztiszteletben álló személyekkel”.

A tanácsadói csoportképen jól látható, hogy – a teljesség igénye nélkül – olyan közéleti személyiségek segítik a munkáját, mint Lackfi János, József Attila-díjas költő, író; Gundel Takács Gábor, Táncsics Mihály-díjas magyar újságíró, műsorvezető, sportriporter; Andrásfalvy Bertalan, Széchenyi-díjas néprajzkutató, antropológus; Vizi E. Szilveszter, Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, az MTA volt elnöke; Czeizel Endre lánya, a gyógypedagógus Czeizel Barbara; továbbá Balog Zoltán református lelkész.

Rovatok