Index Vakbarát Hírportál

Magyarország első uniós országként áthelyezi az izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe

2023. június 1., csütörtök 18:36

Eli Cohen, Izrael külügyminisztere szerdán Budapesten jelentette be, hogy Magyarország lesz az első európai uniós tagállam, amely Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét.

„Magyarország támogat minket a nemzetközi színtéren. További jó hír, hogy néhány héten belül Magyarország lesz az első uniós állam, amely Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét” – mondta Eli Cohen izraeli külügyminiszter a The Jerusalem Post cikke szerint.

Benkő Levente, Izrael magyar nagykövet elmondta, hogy Magyarország 2019 óta működtet kereskedelmi képviseletet Jeruzsálemben, de a további lépésekről egyelőre nem döntöttek.

Eli Cohen budapesti látogatása alatt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is találkozott. A magyar tárcavezető elmondta, hogy Magyarország elítéli azt a gyakorlatot a nemzetközi politikai szervezetekben, amely arról szól, hogy Izraellel szemben egyoldalú, elfogult, tisztességtelen hozzáállás alapján elítélő nyilatkozatokat fogadnak el.

A mai megbeszélés alapján azt a döntést hoztuk, hogy Magyarország Izrael oldalán beavatkozik abba a nemzetközi bírósági eljárásba, amelyet a Palesztin Hatóság indított Izraellel szemben

 – jelentette be a tárcavezető a közel-keleti konfliktus és az izraeli politikai lépések jogszerűségének vizsgálatára utalva.

Három nagykövetség van Jeruzsálemben

Paraguay újonnan megválasztott elnöke szintén közölte, hivatalba lépését követően azt tervezi, hogy országa nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti. Benjamin Netanjahu miniszterelnök felhívta a megválasztott elnököt, Santiago Penát, hogy gratuláljon neki a győzelméhez, és méltatta a nagykövetség áthelyezésére vonatkozó tervét.

Paraguay 2018-ban költöztette át nagykövetségét Jeruzsálembe, majd négy hónappal később visszahelyezte azt Tel-Avivba. Válaszul Izrael bezárta paraguayi nagykövetségét.

Az Egyesült Államok 2018-ban Tel-Avivból Izrael fővárosába, Jeruzsálembe helyezte át nagykövetségét. Jelenleg három másik nagykövetség is van a fővárosban: a guatemalai, a hondurasi és a koszovói.

Tíz országnak van diplomáciai képviselete Jeruzsálemben, és 2018 óta több ország is ígéretet tett nagykövetsége áthelyezésére, ezek többsége Afrikában található, például Malawiban, Tobagóban és Ugandában.

Rovatok