Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: Ez már vérontás

2023. június 1., csütörtök 08:02

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebook-oldalán ment neki a kormánynak, ugyanis szerinte a jövő évi költségvetésben még kevesebb pénz járna a fővárosnak. Karácsony szerint a szolidaritási adó sem megfelelő, mert hiába vonnak el forrásokat Budapesttől, azok a források a szegényebb települések büdzséjében nem jelennek meg.

Karácsony Gergely kemény kritikákkal illette a magyar kormányt. A kritikák oka pedig a 2024-es költségvetés, amit Varga Mihály pénzügyminiszter már május 29-én, kedden benyújtott az Országgyűlés elé. A pénzügyminiszter szavai szerint azonban ez egy védelmi költségvetés.

Ezzel szemben Karácsony Gergely nem így látja, szerinte a kormány jövő évi költségvetési terve „fokozná Budapest kivéreztetését. Ez már vérontás.” Azt is kijelentette a főpolgármester, hogy közel három hónapra elegendő összeggel jutna kevesebb Budapestnek, mint idén.

A főpolgármester kiemelte, Budapesttől a kormány annyi pénzt akar elvenni, amiből 82 napig működik a város.

Egyúttal ígéretet is tett arra, hogy a városvezetés nem fogja ezt hagyni, „mert ez a Budapest-ellenes politika nemcsak igazságtalan, hanem törvénytelen is”. Karácsony szerint jövőre is fenntartaná a kormány a jelenlegi helyzetet, amit ő úgy értelmez, „Budapest támogatja a kormányt és nem fordítva”.

Mit mondanak a számok?

A főpolgármester ezt követően áttért a konkrét számokra, mint emlékeztetett, idén 33 milliárd forint a Budapestnek járó állami normatíva, jövőre pedig 34,5 milliárdot szánnak erre. Ez ugyan növekedés, de ha az inflációt is beleszámítjuk, csökken a támogatás.

Ehhez képest idén 58 milliárd forint szolidaritási adót fizet Budapest, jövőre pedig 75 milliárdot terveznek a költségvetésben.

Tarlós utolsó évében mindössze 5 milliárdot vettek el, idén 58 milliárdot, jövőre 75 milliárdot akarnak. Vagyis a kormány 15-szörösére emelné a Budapestet sújtó sarcot. Idén Budapest 25 milliárddal támogatta a kormányt, jövőre több mint 40 milliárd forinttal kellene támogatnia

– olvasható a bejegyzésben.

Talán a legnagyobb problémát azonban abban látja Karácsony, hogy a nagyobb városoktól elvett pénzből az ígéretekkel ellentétben nem a kisebb településeket támogatják. Szerinte „a települési és közösségi tevékenységek és szolgáltatások soron jövőre ötödével kevesebb pénz szerepel, mint idén. Kevesebb jut környezetvédelemre, kevesebb jut a szociális intézményeknek és a vasútnak is. Ez tehát nemcsak Budapest-ellenes, de önkormányzat-ellenes költségvetés is.

Ezért arra kéri a budapesti lakosokat a főpolgármester, hogy töltsék ki az első budapesti lakógyűlés kérdőíveit, valamint megígérte, hogy perre megy a kormánnyal szemben.

Mit tudunk a költségvetésről?

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke is hasonlóan vélekedik, mint budapesti kollégája. 

A MÖSZ korábban jelezte, az önkormányzatokra kirótt szolidaritási hozzájárulás a bevezetésekor 43 milliárd volt, ehhez képest mára közel hétszeresére emelkedett az összege, a kormány 307 milliárd forintos bevétellel kalkulál. A 2023-as bevételnél jövőre 30 százalékkal lesz magasabb. 

A kormányzat politikájával nem szimpatizáló polgármesterek szerint amit a gazdagabb városoktól pénzben elvonnak, az a forrás többnyire nem jelenik meg a kevésbé tehetős települések kasszájában, hiába hívják az elvonást szolidaritási hozzájárulásnak. Vannak azonban kivételezett települések, ott rendben lesz minden.

A 2024. évi költségvetésben a kormány:

A pénzügyminiszter többször is felhívta figyelmet, a jövő évi egy védelmi költségvetés lesz, az Orbán-kormány elhúzódó háborúval számol. Az Indexnek nyilatkozó közgazdász, Bod Péter Ákos szerint a kormány annyira korán nyújtotta be a költségvetési tervezetet, hogy nem lehet megmondani, mennyire lehetnek reálisak a számok. 

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok