Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztetett a Nébih, semmiképp ne fogyassza el ezt a nassolnivalót

2023. június 1., csütörtök 14:23

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A visszahívott termékeket bármelyik Lidl üzletbe vissza lehet vinni, az árát blokk nélkül is visszatérítik – közölte a Nébih.

A hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy a visszahívott terméket ne fogyasszák el.

A Nébih honlapján ismerteti, hogy a klórpirifosz szerves foszforsavészterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyaga, amelyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, tárolt gabonafélék és az üres raktárak kezelésére használtak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2019-ben úgy ítélte meg, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus, magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett.

Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették – ismertette honlapján a Nébih.

Rovatok