Index Vakbarát Hírportál

Államosítják az önkormányzatok védőnői ellátórendszerét

2023. június 2., péntek 10:49

Július 1-étől venné át az állam a védőnői hálózatot, de erről az új fenntartó vármegyei kórházak még nem kötöttek szerződést a helyhatóságokkal. A védőnőknek a számítógépükről és telefonjukról is nyilatkozniuk kell, az önkormányzatok további információkat kérnek.

„A jelenlegi széttöredezett, nagyon sok szereplős helyett egységes munkáltatói háttér jön létre. Ezenkívül június elsejétől él az a törvénymódosítás, amely a védőnői szakmai irányítást különválasztja a védőnői szakfelügyelettől, és a szakmai irányítás is az Országos Kórházi Főigazgatóság feladata lesz innentől” – mondta az InfoRádióban az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese.

Bábiné Szottfried Gabriella arról is beszélt, hogy folyamatban van az önkormányzatokkal az együttműködések megkötése, ez mindenhol az irányító vármegyei kórház feladata, az önkormányzatokkal már fel is vették a kapcsolatot. 

A jogszabály szerint az önkormányzatok a szükséges ingó és ingatlan vagyont ingyenes használatba adják a védőnői feladatellátáshoz,

a védőnői ellátás azonban helyben marad, tehát nem kerülnek be a védőnők az irányító vármegyei kórházba. Ugyanaz marad a körzetük, a gondozotti létszámuk, és ugyanazokat a feladatokat látják el, mint korábban.

Az átállás fontos része, hogy új fenntartóhoz kerülnek, így egy adatbekérő lapot juttattak el a védőnőkhöz. Ennek tartalmával kapcsolatban megjelentek bizonyos hírek, amelyek szerint olyan adatokra kíváncsi a fenntartó, mint például a munkáltató számítógépe, telefonja. Ez Bábiné Szottfried Gabriella szerint amiatt fontos, hogy megnézzék, milyen eszközökkel rendelkeznek az adott védőnők, a felszereltségük megfelel-e a minimumfeltételeknek. Ha nem tudjuk, vagy nem felel meg, akkor azt pótolni kell.

A kért adatszolgáltatás kötelezően előírt formai elem, de az egészségpolitikus szerint nem kell attól tartani, hogy a magánhasználatú gépek tartalmát ellenőrzik.

A jogszabályi előírások egyértelműen fogalmaznak, de abban is biztos vagyok, hogy az irányító vármegyei intézmények főigazgatói maximálisan értik a feladatot, mindenhol meg fogják tudni győzni a kétkedőket, és megfelelő válaszokat tudnak adni helyi szinten a felmerülő kérdésekre. Ahány terület, annyiféle probléma, és annyiféle kérdés fog felmerülni. De ezt a helyiek tudják a legjobban kezelni

– mondta Bábiné Szottfried Gabriella.

A védőnők körében és a családok körében is nagy a bizonytalanság – erről a Magyar Önkormányzatok Szövetsége társelnöke, Jánoshida polgármestere beszélt. Eszes Béla szerint a családok nem szeretnék még egyszer átélni azt, amit az iskolák tankerületi központok alá rendelésekor kénytelenek voltak. Azt is jelezte, hogy rendezetlen azoknak a kistelepüléseknek a helyzete, ahol az egészségházban eddig együtt dolgozott a körzeti orvos és a védőnő. Ki fogja a rezsit és a takarítást finanszírozni, mi történik az intézmény átadásával? Erről még senki nem beszélt  szögezte le Eszes Béla, hozzátéve, hogy az önkormányzatoknak több információra lenne szükségük.

Rovatok