Index Vakbarát Hírportál

Magyarország az uniós források 86 százalékát már felhasználta

2023. június 2., péntek 09:14

Magyarország a rendelkezésére álló, 2014–2020-as ciklusban járó európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter csütörtökön Szekszárdon.

Navracsics Tibor a Vármegyeházi esték nevű programsorozat vendégeként tartott előadásában megjegyezte: nem igaz az Európai Bizottság állítása, miszerint Magyarországon nem hasznosulnak az uniós források.

Közölte, az ország 14 ezer milliárd forint kohéziós forrást kap a 2021–2027-es európai uniós költségvetési ciklusban. Ebből négyezer milliárd forint megérkezett, ami folyamatosan érvényesül a vidékfejlesztésben. Tízezer milliárd forintról van megállapodás, az Európai Bizottság elfogadta a programokat, „csak még nem utalja a pénzt különböző jogállamisági és egyéb problémák miatt”.

Ezekről a tárgyalások folynak, amennyiben sikerült dűlőre jutnunk, a támogatások megjönnek

– tette hozzá.

A jogállamisági eljárásnak nincs időbeli korlátja

Navracsics Tibor nemrég Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal folytatott megbeszélést, és magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: a magyar kormány nem adta fel, hogy az Európai Bizottság által megkövetelt mérföldköveket teljesítse, és ezáltal hozzájusson az uniós forrásokhoz.

A területfejlesztési miniszter akkor azt mondta, közel állunk a megállapodáshoz, Magyarország a helyreállítást és az ellenálló képesség javítását célzó uniós alap lehívását akadályozó minden vitás kérdésben igyekszik megállapodni az Európai Bizottsággal.

Mint megírtuk, Johannes Hahn szerint még nagy kérdések várnak megoldásra ahhoz, hogy az uniós források teljes mértékben felszabadulhassanak Magyarország számára. A költségvetési biztos május végén azt mondta, hogy a jogállamisági eljárásnak nincs időbeli korlátja, így akár 2024-re is tolódhat az uniós források kifizetése, miközben az Erasmus-programból is kimaradhatnak a diákok. 

Hahn közölte azt is, hogy nem igaz, hogy az Európai Bizottság akadályozná a megegyezést Magyarországgal. A bizottság érdekelt a megoldásban, de olyan megoldás kell, amely a magyar polgárok érdekét szolgálja – fogalmazott.

Rovatok