Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a Deutsche Telekom vezérigazgatójával tárgyalt a Karmelita kolostorban

2023. június 2., péntek 12:13

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta a Deutsche Telekom vezérigazgatóját, Timotheus Höttgest. A találkozón jelen volt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója is.

Az egyeztetésen a felek Magyarország digitális fejlesztésének kilátásait és kihívásait, illetve az ezen a területen elért közös eredményeket tekintették át közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A találkozón Orbán Viktor és Timotheus Höttges egyetértett abban, hogy

a digitalizáció Magyarország és Európa versenyképességének megtartása szempontjából kulcsfontosságú tényező, és ebben továbbra is stratégiai partnerként tekintenek egymásra.

A digitális évtizedhez vezető út 2030-as célkitűzései érdekében alapvető fontosságú a beruházások ösztönzése és az infrastruktúra-fejlesztések támogatása.

Timotheus Höttges kiemelte, hogy a Magyar Telekom fontos szerepet vállal az ország digitális fejlesztésében és abban, hogy a lakosság és a vállalkozások számára elérhetővé tegye a digitális világ nyújtotta előnyöket, lehetőségeket. A Magyar Telekom 2014 és 2022 között több mint 1000 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre Magyarországon, ebből mintegy 800 milliárd forintot fordított vezetékes és mobilhálózat-fejlesztésre.

Az elmúlt évek intenzív fejlesztéseinek köszönhetően a Magyar Telekom ma már több mint 3,4 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet, valamint mobilhálózat-modernizációs programjának keretében 60 százalékra növelte lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét.

A további fejlesztések előmozdítása érdekében a beruházásokat ösztönző adópolitikára van szükség

– tette hozzá Timotheus Höttges a találkozón.

Folytatják az együttműködést

Az infrastruktúra kiépítése mellett a Telekom a magyar kormánnyal együttműködve támogatja a digitális technológia integrálását, innovatív megoldásokkal és edukációs platformokkal ösztönözve a kis- és közepes vállalatok, nagyvállalatok és az ipar digitális fejlődését.

A Deutsche Telekom vezérigazgatója arra is rámutatott, hogy a távközlés egy rendkívül beruházásigényes iparág, a fogyasztók adat iránti éhsége továbbra is töretlenül növekszik.

Európai viszonylatban az adatforgalom éves szinten mintegy 25-30 százalékkal növekszik, ebben hangsúlyos szerepet játszanak a globális tartalomszolgáltatók, melyek azonban a hálózatfejlesztéshez jelenleg nem járulnak hozzá.

Timotheus Höttges a találkozón hangsúlyozta a Magyar Telekom DT Csoportban betöltött stratégiai szerepét, kiemelve annak hosszú távú elkötelezettségét a magyar gazdaság teljesítményének, termelékenységének és versenyképességének növelése érdekében.

(Borítókép: Orbán Viktor és Timotheus Höttgest 2023. június 2-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok