Index Vakbarát Hírportál

Ennyi idő alatt értek ki a mentők a sürgős esetekhez 2023 első negyedévében

2023. június 3., szombat 13:34

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kérdésére kifejtette, hogy 2023 első negyedévében a mentők átlagos kiérkezési ideje a sürgős esetekben országosan 9,51 perc volt.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azzal a kérdéssel fordult május 16-án Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy miként alakult 2023 első negyedévében megyei bontásban a mentők kiérkezési ideje az egészségkárosodás bejelentésétől számítva, valamint mennyi perc az átlagos kiérkezési idő az országban, és a rosszabb adatokat mi indokolja.

A miniszter megbízásából Hadházy Ákosnak Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára június 1-jén azt a választ adta, hogy közvetlen életveszély esetén azonnal riasztják a mentőket, akik perceken belül a helyszínre érnek, a mentésirányítás pedig folyamatos telefonkapcsolatban segíti a helyszínen tartózkodókat az elsősegélynyújtásban.

Az államtitkár kijelentette, a hívás beérkezésétől a helyszínre érkezésig eltelt idő nem lehet alapja vagy indikátora az életmentési sebesség megítélésének, összehasonlító elemzésének, hiszen a beteg állapotára vonatkozó és egyéb fontos információk megosztása számos változó tényező függvénye. Érdemi beavatkozásra, intézkedésre csak a riasztást lehetővé tevő alapinformációk alapján van lehetőség, a sürgős esetekben a szabályok szerint a mentő indítása azonnal megtörténik. 

Rétvári Bence azt írta, hogy a riasztás-helyszínre érkezés időadat bír relevanciával, ami sürgős esetekben 2023. május első hetében országosan 9,32 perc volt közvetlen életveszély esetén.

2023 első negyedévében a vonatkozó adatok szerint a mentők átlagos kiérkezési ideje országosan 9,51 perc volt.

Hozzátette: az OMSZ folyamatosan elemzi az indikátorait, továbbá új indikátorok felállításán dolgozik, hogy a változó külső és belső környezeti hatásokra még gyorsabban és hatékonyabban tudjon reagálni.

Rovatok