Index Vakbarát Hírportál

Állami monopóliumokat felügyel az Orbán jobbkeze által vezetett szuperhatóság

2023. június 3., szombat 06:01

A héten először nyújtott be országgyűlési beszámolót a több mint másfél éve, 2021. október 1-jén megalakult Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amit a sajtó szuperhatóságnak nevezett el, miután ez a szervezet felügyel szinte minden állami monopóliumot. Hozzá tartozik többek közt a szerencsejáték, a kiberbiztonság, a dohány- és bányászati felügyelet, de az ezer sebből vérző bírósági végrehajtás is.

A 2021. évi XXXII. törvény parlamenti vitájában az ellenzék egyik legfőbb ellenérve az volt az új, rendeletalkotási jogkörrel ellátott, az államtól független hatóság létrehozásával szemben, hogy az állami koncessziók feletti felügyelet mellett a bírósági végrehajtásokat és a vállalati csőd- és felszámolási eljárásokat is felügyelő szervezet révén egyes gazdasági körök könnyedén kimazsolázhatják a bajba jutott cégek értékesebb vagyonelemeit.

Kulcskérdés volt az is, hogy kit nevez ki Orbán Viktor miniszterelnök a hatóság élére. Az elnök ugyanis kilenc évre kap mandátumot, ráadásul ő választhatja ki ugyanennyi időre a négy elnökhelyettesét is.

A hatóság elnöke a kormányfő jobbkeze, Biró Marcell lett, aki kinevezése előtt három évig vezette a kormányzás politikai központját, a Miniszterelnöki Kormányirodát.

A jogász végzettségű Biró amúgy 2010 óta dolgozik a kormányzatnál, és azóta több poszton is megfordult. Volt a Navracsics Tibor vezette közigazgatási tárcánál, majd annak államtitkára lett. Aztán követte főnökét a külügyminisztériumba, de Szijjártó Péter érkezésekor távozott, és egy évig Pintér Sándor kabinetfőnöke volt. Utána a Rogán Antal vezette minisztériumban a kabinetiroda közigazgatási államtitkáraként tevékenykedett.

Azonnali kitörési pontok

A szuperhatóság elnöke a héten nyújtotta be a parlamenthez első országgyűlési beszámolóját. Biró Marcell a 178 oldalas dokumentum bevezetőjében hangsúlyozta, hogy tavaly negyvenegy rendeletet adtak ki, és számtalan hatósági ellenőrzést folytattak le. Az állami adóbevételek szempontjából kiemelten fontosnak nevezte, hogy 

a központi költségvetésnek évi ezermilliárd forint adó- és járulékbevétele származik a hatóság által felügyelt tevékenységekből.

Mint megjegyezte, 2022 januárjában még senki sem számított arra, hogy februárban háború tör ki a szomszédunkban, amely alapjaiban rengeti meg az európai kontinens ellátásbiztonságát. Veszélyes időkben a cselekvőképesség felértékelődik, így a hatóság 2022-es tevékenységének elsődleges célja lett, hogy kivegye a részét az ellátásbiztonság megteremtéséből. Szerinte az ország területén elérhető erőforrások felhasználása jelentheti az azonnali kitörési pontokat: földhő, szénhidrogén, barnakőszén.

Geotermikus távfűtés kilenc városban

2022 őszén a jogalkotó a geotermikus energia kinyerésének és energetikai hasznosításának az engedélyezési és felügyeleti hatásköreit teljes egészében az SZTFH-ra bízta. A beszámoló szerint hazánk hőenergia-termelésének 5,6 százalékát biztosítja geotermikus energiahordozó. Geotermikus távfűtés ma kilenc településen érhető el (Csongrád, Hódmezővásárhely, Győr, Makó, Miskolc, Szeged, Szentes, Szentlőrinc, Vasvár), ahol a termálvíz részben váltja ki a gázalapú fűtést a helyi adottságoktól függően 15–85 százalék részarányban. Termálvizes városfűtési rendszer pedig összesen tizennégy településen működik (Barcs, Bóly, Cserkeszőlő, Gárdony, Kistelek, Létavértes, Mátészalka, Mórahalom, Szarvas, Szigetvár, Szolnok, Tamási, Törökszentmiklós, Veresegyház).

2023. március 1-jén léptek hatályba a geotermikus szabályozással kapcsolatos új jogszabályi rendelkezések, amelyek gyorsabbá és hatékonyabbá teszik az ügyintézést, jól tervezhetővé a beruházások indítását. Az új szabályozás hatására több mint félszáz kutatási engedélyezési kérelmet adtak be a geotermiával foglakozó vállalkozások az SZTFH-hoz.

A szénhidrogén kitermelésére vonatkozó bányászati koncessziók kapcsán azt is megtudhatjuk, hogy 

tavaly összesen 904 767 tonna kőolajat és 1,7 milliárd köbméter földgázt sikerült felszínre hozni Magyarországon.

A beszámoló szerint hazánk kiemelkedően nagy szénvagyonnal rendelkezik, amely lehetőséget teremt az energetikai ellátásbiztonság kockázatának jelentős csökkentésére. Az ásványvagyon-nyilvántartás szerint a kitermelhető szén- és lignitvagyon 8,3 milliárd tonna. Figyelembe véve, hogy az elmúlt kétszáz évben a kitermelt szénmennyiség összesen 1,5 milliárd tonna volt, a rendelkezésre álló kitermelhető szén mennyisége évszázados tartalékot jelent.

Hatezer nemzeti dohánybolt

Az SZTFH saját hatáskörében szabályozza, ellenőrzi és felügyeli a dohánytermékek kiskereskedelmi rendszerét, illetve kiemelt feladatának tekinti a dohányzás visszaszorítását, azon belül is a fiatalkorúak fokozottabb védelmét.

A dohánykoncessziós rendszer 2013-as bevezetése előtti 43 ezer kiskereskedelmi egység minimális állami kontroll mellett működött. Ehhez képest ma kevesebb mint hatezer nemzeti dohánybolt üzemel egy zárt, ellenőrzött, átlátható rendszerben.

Az SZTFH fellépett a fiatalok körében népszerű Elf Bar értékesítése ellen. Ezek a készülékek a hagyományos cigarettákhoz képest lényegesen több nikotint tartalmaznak. Másrészt mivel a folyadékot tároló rész eldobható műanyag, ezért szennyezi a környezetet. „Ez felelőtlenség a gyártó részéről, és használatával ugyanerre a felelőtlenségre ösztönzi a fogyasztókat” – állítja a beszámoló.

Blokkolt oldalak feketelistája

2022 végéig a szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenységek egy része is liberalizált volt, úgymint a tombolajáték-szervezés, valamint a kártyaterem-üzemeltetés. A többi szerencsejáték-szervezői tevékenység azonban kizárólag állami játékszervező részére fenntartott vagy koncesszióköteles tevékenység.

Biró Marcell a beszámolóban jelentős jogszabályi módosításnak nevezte a távszerencsejáték piacnyitását. Így 2023. január 1-jétől valamennyi magyar és EGT-állami gazdasági társaság részére lehetőség nyílik, hogy távszerencsejátékot szervezzen hazánkban, amennyiben megfelel a jogszabályi feltételeknek. Az új szabályozás kialakításakor a játékosvédelmi szempontok érvényesítését tartották szem előtt. 

A játékosvédelmi nyilvántartásban 2022. december 31-én bírósági korlátozás alapján összesen 28 596 személy szerepelt.

A honlapokon keresztül elérhető engedély nélküli szerencsejátékok szervezői minden esetben külföldi gazdasági társaságok voltak. Az intézkedések eredményeként egyre több engedéllyel nem rendelkező szervező teszi elérhetetlenné szolgáltatásait a magyar játékosok számára. 2022. december 31-én a blokkolt oldalak úgynevezett feketelistáján 298 domainnév szerepelt.

Kiberbiztonsági szemléletformálás

A beszámoló szerint 2022-ben az internetre csatlakoztatott eszközök száma hozzávetőlegesen 25 milliárdra tehető, becslések szerint egyetlen év alatt további 20 százalékos növekedés várható, és 2030-ra elérheti a százmilliárdos darabszámot. Ez a jelenlegi népességi adatokra vetítve azt jelenti, hogy egyetlen emberre több mint tíz okoseszköz juthat.

A dokumentum emlékeztet, hogy 2021-ben az Európai Unióban minden nyolcadik vállalkozást érintettek kibertámadások, amelyek világgazdasági szinten összesen 5,5 ezer milliárd euró kárt okoztak. Szakértői becslések szerint ez a szám 2025-re meghaladhatja a tízezer milliárd eurót is.

Időközben a szuperhatóság csatlakozott a KiberPajzs programhoz. Kiderült, hogy

2023 első két hónapjában több mint 250 millió forintot fizettek ki a zsarolóvírusok fertőzőinek a cégek, míg a támadás utáni rendszer helyreállítása több mint kétszer ekkora költséget jelentett.

Mindezek érdekében kezdték meg a kiberbiztonsági szemléletformálást, amelynek fókuszában a hitelesség, közérthetőség, széles körben megvalósuló tudatosító tevékenység áll, melynek fő célja az állampolgárok figyelmének felhívása a biztonságtudatos internetezésre és az online tér veszélyeire.

Zéró tolerancia a bírósági végrehajtásban

A szuperhatóság látja el a bírósági végrehajtással, illetve a csőd- és felszámolási eljárásokkal kapcsolatos hivatásrendek felügyeletét is. Mint ismeretes, a Schadl–Völner-per alapjaiban rázta meg a bírósági végrehajtási rendszert. Ennek jegyében vett részt Biró Marcell is a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar május 25-i rendkívüli tisztújító közgyűlésén, ahol emlékeztette a kar tagjait, hogy a hatóság jogszerű, szakszerű és empatikus tevékenységet vár el a végrehajtóktól, egyben zéró toleranciát hirdet a szabályszegésekkel szemben.

Az elnök arról is beszélt, hogy

a végrehajtói szakmának egy tisztulási folyamaton kell átesnie.

Ennek érdekében 2023. január 1-je óta csak jogi diplomával rendelkező végrehajtó láthat el szolgálatot. Továbbá az idei évtől megszűnt a határozatlan időre szóló kinevezés rendszere, és egységesen minden megbízatás hét évre szól. Hozzátette: a bírósági végrehajtási törvény módosítása kötelező, kétévenként teljesítendő szakmai továbbképzést vezet be a végrehajtók számára, és minden év január 31-ig éves írásbeli beszámolási kötelezettséget ír elő.

(Borítókép: Biró Marcell 2022. április 22-én. Fotó: Vajda János / MTI)

Rovatok