Index Vakbarát Hírportál

A szennyezőknek júliustól többet kell fizetniük

2023. június 4., vasárnap 14:55

Az új kormányrendelet szerint a gyártóknak többet kell fizetni jövő hónaptól a hulladékkezelésért, a lakossági szemétszállítási díjakat ugyanakkor ez nem érinti.

Az energiaügyi miniszter rendelete alapján július 1-jétől alkalmazni kell a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat a gazdálkodó szervezeteknél képződő, a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladék képződésének megelőzésével. 

A Magyar Közlöny legfrissebb számában a gazdálkodási szervezetekre és a települési önkormányzatokra vonatkozóan kitérnek a hulladékgazdálkodási tevékenység részletes szabályaira, az ezzel kapcsolatos díjszabásra, amit négy táblázatban foglaltak össze. 

A napokban a Világgazdaságnak a minisztérium illetékes államtitkára, Raisz Anikó úgy fogalmazott, hogy az új szabályozással az újrahasznosításra és kevesebb hulladék képzésére szeretnék ösztönözni a vállalatokat, amit környezetbarát anyagok felhasználásával tudnak elérni.

A szennyezőnek ugyanis többet kell majd fizetnie a hulladék elszállításáért, kezeléséért és megsemmisítéséért

– húzta alá. 

Július 1-jétől nem az állam, hanem a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodással összefüggő feladatokat. Kiemelték: a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer összhangban van az uniós irányelvekkel és elvárásokkal, miszerint 2040-ig a teljes hazai települési hulladékmennyiség 65 százalékát újra kell hasznosítani.

A szennyezőknek eszerint jobban hozzá kell járulniuk a gyártás során képződött hulladékok kezeléséhez.

Az intézkedés kiterjed az egyszer használatos műanyagokra, a csomagolásokra, az elektronikai berendezésekre, az elemekre, az akkumulátorokra, a gépjárművekre, gumiabroncsokra, a zsírra és sütőolajra, az irodai papírra, egyes textiltermékekre, valamint a fabútorokra. 

Megjegyzik: ez a lakosság számára nem jelent változást, maradnak a csökkentett szemétszállítási díjak. Az új szabályozástól azt várják, hogy a szolgáltatás minőségének emelkedése mellett tisztább és zöldebb lesz az ország. 

Rovatok